Польський "Краб"

 

САУ "Краб" на шасі UPG-NG

На початку 90-х років минулого століття наймасовішою САУ Війська Польського була 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика». Польські військові отримали 533 такі самохідки – в переважній більшості, виготовлені у 80-х роках за ліцензією. Крім того, з Чехословаччини надійшли 111 152-мм САУ «Дана», а з СРСР – вісім 203-мм самохідок 2С7 «Піон». «Гвоздики» не відповідали вимогам до дивізійної артилерії, а «Дан» було надто мало. Тож Військо Польське потребувало нової артсистеми калібру 152-155 мм. Коли на початку 90-х років польські військові ініціювали розробку такої САУ, вони одразу ж визначились з калібром – НАТОвськими стандартними 155 міліметрами. Довжина ствола також мала відповідати новому стандарту НАТО – 52 калібри.

 Проєктування

 Польська промисловість цілком могла забезпечити виготовлення шасі нової САУ, а ось досвіду проєктування артилерійської частини не було. Потрібно було шукати зарубіжного партнера. Спочатку вибір видавася очевидним: саме в той час словаки починали розробку «Зузани» - адаптованої під калібр 155 мм «Дани». Артилеристи Війська Польського були задоволені своїми «Данами», тож почались відповідні переговори. Планувалось встановити башту від «Зузани» на польське гусеничне шасі SPG-1M (удосконалений варіант радянського тягача МТ-С, випуск якого намагались налагодити в Польщі – але це окрема історія). Однак 1997 р. польські власті вирішили оголосити конкурс. На нього було представлено чотири пропозиції: Т-6 (ПАР), «Зузана» (Словаччина), PzH 2000 (Німеччина) і AS90елика Британія). Т-6 пізніше знялась з конкурсу, а «Зузана» навіть не потрапила до фіналу. Сам конкурс був досить дивний – німецька гаубиця брала у ньому участь «заочно», оскільки через «митні правила» не прибула до Польщі для порівняльних випробувань. Зрештою, в червні 1999 р. на полігоні Жагань відстрілялась тільки AS90. Німці фактично не мали шансів через свою власну позицію: вони наполягали на продажу комплектної САУ, поляки ж хотіли отримати тільки артилерійську частину. Вже 26 липня 1999 р. була підписана угода щодо ліцензійного виробництва башт AS90 на заводі Huta Stalowa Wola (HSW). Башти планувалось монтувати на новому шасі UPG-NG. Воно було спроєктоване на підприємстві OBRUM (м. Глівіце) на основі SPG-1M з використанням вузлів танку РТ-91.

 Спочатку робота зі створення «Краба» - таку назву отримала нова САУ – велись досить високим темпом. Перший прототип був готовий вже в червні 2001 р., а наступного року виготовили другу машину. Обидва мали імпортні башти. А ось третій «Краб», вже з польською баштою, почав стрільбові випробування лише в липні 2011 р.

 З самого початку поляки планували купівлю «Крабів» дивізіонними комплектами – модулями «Регіна». Крім власне САУ, до нього входять:

- командно-штабні машини WDSz для командира дивізіону і начальника штабу;

- командирські машини WD для командирів батарей і вогневих взводів;

- транспортери боєприпасів WA;

- машина ремонту озброєння і електроніки WRUiE.

WDSz і WD використовують шасі LPG, створене на основі шасі «Гвоздики», а решту машин – автомобільні шасі «Єльч» з броньованими кабінами (чотиривісне для WA і тривісне для WRUiE).

Типовий модуль «Регіна» включає 24 САУ «Краб», дві машини WDSz, дев’ять WD, шість WA і одну WRUiE.

 12 травня 2008 р. міністерство національної оборони Польщі замовило прототиповий модуль «Регіна», який включав 8 САУ і комплект допоміжних машин. Дві САУ мали бути модернізованими прототипами, а решта шість – новими машинами. Термін виконання замовлення – 2011 р. На той час військо планувало придбати 75 «Крабів».

 Порівняно з прототипами, САУ пробної партії отримали низку удосконалень: нове дульне гальмо, посилене бронювання тощо. Модернізували і систему управління вогнем. Однак реалізація програми гальмувалась: у 2010 р. в корпусах «Крабів» виявили мікротріщини. Довелось міняти корпуси.

САУ "Краб" на шасі UPG-NG

 У 2012 р. контракт розширили до 24 САУ з необхідним комплектом машин забезпечення – тобто, мова йшла про повноцінний модуль «Регіна». Але поки поляки «розкачувались», у Великій Британії припинився випуск стволів для AS90. Довелось шукати іншого постачальника. Спочатку обрали французького «Некстера». З Франції постачались лише власне стволи – дульне гальмо, затвор, люлька і противідкатні пристрої виготовлялись в Польщі. «Краб» з французьким стволом вперше був продемонстрований у 2011 р. Однак у «Некстера» купили стволи лише для восьми САУ. Решту 16 докупили в Німеччині – «Рейнметал» запропонував нижчу ціну. А у 2014-2016 рр. HSW модернізувала свої виробничі потужності, завдяки чому освоїла виробництво стволів власними силами.

 Тим часом пррблеми з шасі наростали. До мікротріщин додався хронічний перегрів двигуна та низка інших вад. До того ж, САУ лишилась без двигуна – завод PZL-Wola припинив випуск дизелів S-12U потужністю 850 к.с. (удосконалений варіант радянського В-46-5). Наявних двигунів вистачило лише на першу батарею – вісім САУ. Дев’яту машину у 2014 р. склали з імпортним мотором і зміненою трансмісією, але вона провалила випробування.

 Потрібно було або закривати проєкт, або шукати радикальне рішення. Останнє вдалось знайти – в грудні 2014 р. для «Краба» вибрали шасі САУ К9 корейської фірми «Самсунг Техвін». 17 грудня HSW уклала угоду на постачання 120 шасі. 24 з них мали до 2017 р. надійти з Республіки Корея, решта мала бути складена за ліцензією. Так «Краб» набув свого остаточного вигляду. З «частково польської» САУ у вигляді поєднання імпортної башти з власним шасі він трансформувався у «складанку» з імпортних (виготовлених за ліцензіями) елементів. HSW ж зліпила ці елементи докупи.

 Перша САУ на корейському шасі була готова в серпні 2015 р. До цього стандарту привели усі 24 «Краби» першого замовлення, а 14 грудня 2020 р. міністерство національної оборони замовило ще 96 САУ (чотири модулі «Регіна»). 16 грудня 2020 р. було підписане доповнення до контракту, яке передбачає постачання техніки для Навчального центру артилерії та озброєння (дві САУ, одна WD взводного рівня, одна WA і одна WRUiE).

САУ "Краб" на шасі К9

Конструкція САУ

 Компонування «Краба» типове для сучасних САУ: в передній частині корпусу знаходиться моторно-трансмісійне відділення (праворуч) і відділення управління (ліворуч), а середню і задню займає бойове відділення з обертовою баштою. Силова установка складається з 12-циліндрового турбодизеля MTU MT 881 Ka 500 потужністю 1000 к.с. і трансмісії Allison X1100-5A3 (чотири передачі вперед і дві – назад) з інтегрованими гальмівною системою і механізмом повороту. На САУ є допоміжна силова установка DС28V потужністю 5,5 кВт.

 Екіпаж САУ складається з п’яти осіб – командира, механіка-водія, навідника і двох заряджальників.

 В башті від САУ AS90 встановлена 155-мм гармата зі стволом завдовжки 52 калібри і напівавтоматичною системою заряджання. САУ може випустити перші три снаряди упродовж 10 секунд. Швидкострільність упродовж трьох хвилин становить 6 постр./хв, а тривала – 2 постр./хв. Максимальна дальність стрільби – 40 км, мінімальна – 4,5 км.

 Діапазон кутів вертикального наведення становить від -3,5 до +70º, горизонтального – 360º. Швидкість наведення в горизонтальній і вертикальній площинах – 10 град./с. Час переведення САУ з похідного положення в бойове, як і з бойового в похідне становить 30 с.

 Боєкомплект САУ складається з 40 снарядів і 48 зарядів (11 снарядів і 20 зарядів знаходиться в корпусі, а, відповідно, 29 і 28 – у кормовій ніші башти). Снаряди для «Краба» випускаються в Польщі за словацькою ліцензією. Осколково-фугасний снаряд OFdMKM важить 40,3 кг і має дальність стрільби 32 км, а осколково-фугасний з донним газогенератором OFdMKM DV – відповідно, 43,55 кг і 40 км. Модульні метальні заряди наразі імпортуються з Чехії, але планується налагодити їх випуск в Польщі.

 Допоміжне озброєння «Краба» - 12,7-мм кулемет WKM-B (польська версія НСВТ), встановлений на турелі на башті.

 САУ обдаднана навігаційною системою, системою управління вогнем «Топаз», системою внутрішнього і зовнішнього зв’язку «Фонет», системою самооборони SSP-1 «Обра-3» (виявляє лазерне опромінення і автоматично відстрілює димові гранати), прицілом для стрільби прямим наведенням і балістичним радаром. Варто зазначити, що «Топаз», «Фонет» і «Овра-3» - системи польського виробництва.

 Служба

 Перший модуль у складі восьми «Крабів» (ще на польських шасі) був переданий в листопаді 2012 р. для військових випробувань до 11-го артполку 16-й механізованої дивізії. Повний дивізіонний модуль «Регіна» для цього полку скомплектували лише до 2017 р. Чотири модулі, замовлені за другим контрактом, розподілені так:

І – 5-й АП 12-ї МД (передача батарейних комплектів - у березні, червні і жовтні 2019 р.);

ІІ – 23-й АП 11-ї МД (передача батарейних комплектів - червень і грудень 2020 р., червень 2021 р.);

ІІІ – 14-й дивізіон 21-ї бригади підхалянських стрільців (перша батарея отримана в грудні 2021 р., друга і третя плануються в липні і жовтні 2022 р);

IV – новосформований артдивізіон 1-ї панцирної бригади (планується постачання батарейних комплектів в червні 2023-го, січні і жовтні 2024 р., але не виключене прискорення поставок).

 Очікується укладення нового контракту на два дивізіонних модулі для 18-го артполку новосформованої 18-ї механізованої дивізії.

Детальніше про організацію та озброєння польської артилерії можна прочитати тут.

 Польські «Краби» поки в бойових діях участі не брали. Якщо буде реалізований план передачі 18 таких САУ Україні, то бойове хрещення вони пройдуть саме в складі наших Сухопутних військ.

 З самого початку «Краб» створювався як вогневий засіб дивізійного рівня. Зараз же простежується тенденція до впровадження модулів «Регіна» і у бригади. У зв’язку з цим, а також з огляду на гальмування програми створення колісної САУ «Криль», можна очікувати нових замовлень на «Краби».


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...