Артилерія Польщі - 2

 


Понад два роки тому я зробив огляд сучасного стану польської артилерії. Той пост доповнювався з надходженням нової інформації, але зараз я вирішив зробити новий. Наведена інформація не дублює, але доповнює попередню публікацію.

Внаслідок завершеної у 2011 р. реорганізації, у Війську Польському були розформовані 1-й і 16-й артполки, переведено на нові штати 5-й, а 1-шу і 23-тю артбригади реорганізували в артполки (відповідно, 11-й і 23-й). Полки увійшли до складу дивізій: 5-й (Сулехув) - до 12-ї механізованої, 11-й (Венгожево) - до 16-ї механізованої, а 23-й (Болєславєц) - до 11-ї дивізії панцирної кавалерії. Склад цих полків на 2011 р. наведений в таблиці.
За минулі роки усі три артилерійські полки були приведені до єдиного штату - тепер кожен з них включає два дивізіони ствольної артилерії і два - реактивної, а також штаб, дивізіон управління, батальйон логістики і інженерну роту. Дивізіон оправління має, серед іншого, три артилерійських радари "Лівєц" і комплект БПЛА "ФлайАй". 

На озброєння артполків надійшли нові САУ "Краб". Водночас створення колісної САУ "Криль" затримується, через що поляки змушені були задуматись над модернізацією "Дан" (детальніше - тут). Прототип "Дани-М" в 2020 р. надійшов для дослідної експлуатації в артдивізіон 12-ї механізованої бригади. Не вирішена й проблема формування артполку для відтвореної четвертої дивізії - 18-ї механізованої. Вже відомий його номер (18-й) і місце дислокації (Нова Демба). Теоретично туди можуть піти два дивізіонних модулі "Регіна" (з САУ "Краб") - бо всього поляки наразі замовили п'ять таких модулів. І ведуться розмови про замовлення РСЗВ "Лангуста" для двох дивізіонів цього полку. В існуючих трьох полках БМ-21 мають бути замінені системами HIMARS.


 А що ж "Малютки"? - запитаєте ви. - Нарешті списали? Ніт! Поляки відновили раніше розформований 14-й Сувалкський полк протитанкової артилерії імені маршала Юзефа Пілсудського і передали туди комплекси 9П133. Зараз уся потуга цього полку представлена одним модулем (по-людськи - дивізіоном) з 27 пусковими установками 9П133. В перспективі 14-й полк матиме аж чотири модулі по 24 нових самохідних ПТРК, які створюються за програмою "Оттакар-Бжоза".

Тепер про бригадну артилерію.


Як бачимо, домінують "Гвоздики". САУ з позначенням 2С1Т модернізовані для роботи з АСУ "Топаз". Для роботи з цією АСУ пристосовані й усі "Дани". 1-ша панцирна бригада нещодавно позбулась свого артдивізіону - його передали до новосформованої 19-ї мехбригади. Колісні "Дани" мають артдивізіони 12-ї і 17-ї мехбригад, озброєних колісними БТР "Росомак". Такі ж БТР має і 21-ша бригада підхалянських стрільців, але в її артдивізіоні - "Гвоздики". Самохідними мінометами "Рак" навіть у перспективі будуть укомплектовані далеко не усі бригади.

Артилерія з усіх родів зброї польських сухопутних військ модернізується, мабуть, найбільш динамічно. Та все ж до повного її оновлення ще далеко...

Оновлення від 23.01.2021

Ледве встиг опублікувати статтю, як мушу робити уточнення. З'явилась нова інформація щодо планованого розподілу двох останніх дивізіонних вогневих модулів "Регіна" - з САУ "Краб". Так от, вони дійсно підуть у 18-ту механізовану дивізію, але не в артполк, а в бригади: один модуль - у 21-шу бригаду підхалянських стрільців (замість "Гвоздик"), а другий - в 1-шу панцирну бригаду (яка зараз не має артдивізіону). Тобто, питання щодо формування артполку 18-ї дивізії лишається відкритим.

Оновлення від 31.08.2021

Рік тому я вже писав про складну долю колісної САУ "Криль" (див. оновлення від 26.08.2020). Самохідка, створення якої почалось ще 2011 р., а термін готовності був визначений на 2015 р., досі не вийшла зі стадії прототипу. І от сьогодні трfпились на очі дві новини стосовно цього проєкту. Перша - це інтерв'ю голови правління компанії "Гута Стальова Воля" (яка, власне, і реалізує проєкт) Бартоломея Зайонца. Він стверджує, що компанія продовжує роботу над "Крилем", однак новий варіант САУ буде суттєво відрізнятись від існуючого прототипу. Друга новина - відповідь Міністерства національної оборони на депутатський запит стосовно долі програми "Криль". У ній стверджується, що досі виконавець розрахувався за двома етапами проєкту, вартість яких становить 6,7 млн злотих. Завершення проєкту планується на 2022 р. Що ж, пожуємо - побачимо...

Оновлення від 04.01.2022


28 грудня 2021 р. в Жешуві, на терені казарм 21-го батальйону управління 21-ї бригади підхалянських стрільців, відбулась церемонія першого батарейного комплекту дивізіонного вогневого модулю "Регіна", призначеного для 14-го дивізіону самохідної артилерії цієї бригади (дислокований у Ярославі). Батарейний комлект складається з восьми САУ "Краб", трьох командирських машин WD (для командира батареї і командирів вогневих взводів), двох транспортерів боєприпасів WA і пересувної майстерні озброєння і електроніки WRUiE. Разом з ними передана також командно-штабна машина командира дивізіону WDSz. Ця машина, так само, як і WD, побудована на гусеничному шассі UPG, а транспортери боєприпасів і пересувна майстреня - на автомобілях "Єльч".

Систематизуємо інформацію щодо постачання "Крабів", точніше - модулів "Регіна". Перший модуль постачався за угодою від 12 травня 2008 р. (та доповненнями до неї, підписаними у 2012 і 2014 рр.). Постачання було розтягнуте в часі - з 2012-го до 2017 р. Цей модуль потрапив до 11-го АП 16-ї МД.

14 грудня 2016 р. була підписана угода на постачання ще чотирьох модулів. Вони розподілились так:

І - 5-й АП 12-ї МД (передача батарейних комплектів - у березні, червні і жовтні 2019 р.);

ІІ -  23-й АП 11-ї МД (передача батарейних комплектів - червень і грудень 2020 р., червень 2021 р.);

ІІІ - 14-й дивізіон 21-ї бригади підхалянських стрільців (перша батарея отримана в грудні 2021 р., друга і третя плануються в липні і жовтні 2022 р);

IV - новосформований артдивізіон 1-ї панцирної бригади (планується постачання батарейних комплектів в червні 2023-го, січні і жовтні 2024 р., але не виключене прискорення поставок).

18-й артполк 18-й МД за наявними планами має отримати дивізіон РСЗВ HIMARS і дивізіон WR-40. Щодо останніх - інформація про їхню закупівлю мені ще не траплялась. Ну і планується укладання угоди на постачання ще трьох модулів "Регіна" - двох для 18-го АП і одного для 19-го дивізіону самохідної артилерії 19-й МБр, дислокованого в Хелмі. Якщо все це буде реалізоване, то 18-та МД отримає надзвичайно потужну артилерійську складову - 120 САУ "Краб" і 36 РСЗВ.

Оновлення від 19.01.2022

Трошки про протитанкові засоби. Детальнішого аналізу не буде, лише кілька слів про протитанкову складову артилерії.


Найсучаснішим ПТРК Війська Польського лишається ліцензійний Spike LR. Для забезпечення використання цих ПТРК поляки купують так звані "спайкобуси" - БТР Rosomak-S. Це не самохідний ПТРК, а лише бронетранспортер (до того ж, неозброєний), пристосований для перевезення протитанкового відділення - два розрахунки "Спайків" плюс командир. Крім двох пускових установок, "спайкобус" транспортує вісім ПТКР.

Першу партію "спайкобусів" - 27 екземплярів - Військо Польське отримало ще в далекому 2009 р. Їх розподілили між протитанковими взводами механізованих батальйонів 12-ї та 17-ї мехбригад (по чотири), а ще три потрапило до Навчального центру артилерії та озброєння в Торуні. Але у 2020 р. "спайкобуси" з мехбригад забрали, передавши до 14-го Сувалкського полку протитанкової артилерії (так-так, Сувалкський коридор... дивізіон "Малюток", які досі мав полк - це несерйозно...). Наскільки можна зрозуміти, "спайкобуси" не замінили СПТРК 9П133, а доповнили їх - ймовірно, ними укомплектували другий дивізіон полку.

Другу партію "спайкобусів" Міністерство національної оборони замовило лише у вересні 2020 р. До неї увійшли 60 машин - 45 лінійних і 15 командирських (з посиленим комунікаційним обладнанням). Тобто, на 15 взводів. Перші 38 машин (15 командирських і 23 лінійних) були передані замовнику в червні-грудні 2021 р., решту 22 мають надійти у 2022 р. Чому так швидко? Бо "спайкобуси" переобладнуються з уже готових "Росомаків" (56 нових знаходилось на зберіганні на підприємстві, а ще чотири передала армія).

"Спайкобуси" другої партії мають надійти до усіх трьох бригад 18-ї механізованої дивізії, а також до 15-ї мехбригади. В сумі це сім механізованих батальйонів (вісім - з урахуванням передбаченого формування мехбатальйону для 1-ї панцирної бригади) - і, відповідно, стільки ж протитанкових взводів. Решта "спайкобусів" має потрапити до 14-го полку.

Оновлення від 08.02.2022

В січневому числі часопису Nowa Technika Wojskowa опубліковане інтерв'ю з командиром 18-ї МД генералом дивізії Ярославом Громадзіньським, присвячене третій річниці від дня утворення цього з'єднання. Зупинимось на моментах, які стосуються артилерійськї складової. Генерал підтвердив інформацію про плани постачання модуля "Регіна" (24 САУ "Краб") до 1-ї панцирної бригади у 2023-2024 рр. та про наміри Міністерства національної оборони укласти новий контракт на ці системи, щоб укомплектувати два дивізіони 18-го артполку. Крім того, він повідомив, що у 2027-2030 рр. до цього полку надійде 48 РСЗВ "Лангуста" (два дивізіони).

Досить цікавими є погляди на майбутнє артилерії Війська Польського, висловлені генералом Громадзінським. На його думку, кожна бригада першого ешелону повинна мати два дивізіони - один з "Крабами" і один з "Лангустами". Це дозволило б урівноважити вогневий потенціал противника. А на рівні дивізії слід залишити системи далекої дії - РСЗВ HIMARS і БПЛА "Байрактар" ТВ2.

Оновлення від 13.05.2022

Нарешті рушила програма модернізації САУ "Дана", про яку я вже трошки писав. Власне, САУ цього типу вже пройшли один раунд модернізації - в 2003-2010 рр. вони отримали елементи систеи управління вогнем "Топаз" і нові радіостанції (за одними даними, допрацювали усі 108 САУ, за іншими - близько 90). Такий варіант позначається "Дана-Т". Нинішній етап модернізації до рівня "Дана-М" передбачає, насамперед, удосконалення шасі. Артилерійська частина лишається старою - поляки стверджують, що, по-перше, її характеристики є цілком задовільними, а, по-друге, на складах ще є багато 152-мм боєприпасів.

Модернізаці. проводить підприємство WZU S.A. з м. Грудзьондз. Перше, що кидається в очі - це заміна кабіни на цілком нову, зі значно більшими шибами з бронескла. Для поліпшення огляду встановлені три відеокамери, а на робочому місці водія - монітор. Встановлений новий кондиціонер. Модернізовані двигун, а також коробка передач (доданий напівавтоматичний режим перемикання передач). САУ обладнана системою АБС, системою регулювання тиску в колесах, а також новими пневматиками (безкамерними, з вкладками run-flat) і посиленою підвіскою передньої осі. Встановлена допоміжна силова установка, яка забезпечує роботу САУ на позиції з вимкненим головним двигуном. Модернізації зазнала і гідравлічна система - час опускання/піднімання опор скоротився утричі.

Контракт на модернізацію перших трьох САУ підписали 29 липня 2019 р., а виконаний він був до кінця 2021 р. А далі - щось незрозуміле. Якщо нові "Краби" поляки закуповують дивізіонними модулями, то контракт на чергову партію "Дана-М" передбачає модернізацію лише семи САУ, до того ж, розтягнуту на три роки (2022-2024). Лише після цього вдасться укомплектувати "Данами-М" першу повноцінну восьмигарматну батарею (ймовірно, в артдивізіоні 12-ї мехбригади, де ця САУ проходила військові випробування). Можливо, поляки не поспішають, бо все ж сподіваються довести до пуття нову колісну САУ "Криль". А, може, просто бракує пеньондзів... 

Оновлення від 20.07.2022

Стартує черговий етап оновлення польської артилерії - тепер черга дійшла до її протитанкової складової. Консорціум PGZ-Ottokar підписав рамкову угоду на постачання прототипового батарейного вогневого модуля за програмою "Оттокар-Бжоза", призначеного для 14-го протитанкового полку. Перші елементи мають бути готові 2023 р., а повний модль - 2025-го.

Модуль складатиметься з восьми винищувачів танків, однієї батарейної і двох взводних машин управління, двох машин артилерійської розвідки, двох транспортно-зарядних машин, двох медико-евакуаційних, однієї універсальної контейнерної пересувної майстерні ремонту шасі і однієї універсальнї контейнерної пересувної майстерні ремонту озброєння і електроніки. Винищувачі танків, машини управління і машини артилерійської розвідки базуватимуться на легких шасі 4х4 і будуть броньованими, а решту машин використовуватимуть шасі вантажівок "Єльч". Винищувач танків нестиме вісім ракет "Брімстоун" (у двох пакетах), а також 7,62-мм кулемет в дистанційно керованій установці.

Що кидається в очі при аналізі цього замовлення? Перш за все - суто "артилерійський" підхід для комплектування батареї. Окремі машини управління для взводів винищувачів танків видаються зайвими, так само, як і машини артилерійської розвідки. По-друге - надмір допоміжних машин для батарейного рівня. Наприклад, у підрозділах, озброєних САУ "Краб", пересувна майстерня ремонту озброєння і електроніки є на рівні дивізіону, а пересувна майстерня ремонту шасі - взагалі не передбачена. Можливо, що машини, замовлені з прототиповою батареєю "Оттокар-Бжоза", будуть призначені саме для дивізіонної ланки.

Оновлення від 27.08.2022

26 серпня Польща уклала угоду про закупівлю 212 САУ К9А1 (вісім дивізіонів і 20 навчальних/запасних САУ?) на суму 2,4 млрд доларів. Контракт також включає послуги з підготовки особового складу, комплекти запчастин, інструментів, засобів діагностики і витратних матеріалів, а до того - кілька десятків тисяч снарядів. Поляки не купили транспортери боєприпасів К10 і машини управління К11, оскільки розраховують включити К9А1 в дивізіонні модулі "Регіна". Тобто, очікуване припинення закупівлі "Крабів" не означатиме припинення закупівель машин управління модулю "Регіна".

К9А1 з замовленої партії зазнають мінімальної "полонізації" - вони отримають засоби зв'язку, пристосовані для роботи в польській системі управління артилерією "Топаз", а пізніше - інерційні навігаційні системи, аналогічні встановленим на "Крабах".

Перший дивізіон (24 САУ) К9А1 має надійти в Польщу вже цього року, а решта - упродовж 2023-2026 рр.

Оновлення від 12.02.2023

16 грудня 2022 р. Агенство озброєння підписало з HSW доповнененя до контракту від 14 грудня 2016 р. Цей контракт передбачав постачання чотирьох дивізіонних модулів "Регіна" (96 САУ "Краб", 36 КШМ, 24 транспортери боєприпасів і 4 пересувні майстерні; 14 грудня 2021 р. контракт розширено на чотири машини для підготовки механіків-водіїв - дві на базі "Краба" і дві на базі КШМ - причому без збільшення загальної вартості контракту). До кінця 2021 р. фірма поставила два модулі і почала постачання третього - загалом сім батарей. Але згодом було ухвалене рішення про скерування усіх нововиготовлених машин модулів "Регіна" до України. З огляду на обмежені виробничі можливості HSW термін постачання решти п'яти батарей тепер перенесений з 2022-2024 на 2025-2027 рр. У 2023-2024 рр. виробничі потужності заводу повністю будуть зайняті виготовленням 54 "Крабів" для України за контрактом від 1 червня 2022 р. 

Оновлення від 24.02.2023


Учора в Польщу прибула друга партія САУ К9А1 - 12 екземплярів. Перші 24 К9А1 прибули 12 грудня 2022 р. і увійшли до складу 1-ї Мазурської артилерійскої бригади 16-ї механізованої дивізії. Як бачимо, Польща розгортає свої дивізійні артполки у бригади - 11-й арполк 16-ї МД був до 2011 р. 1-ю Мазурською артбригадою (тільки окремою, а не дивізійною). Ймовірно, "Краби" саме з цієї частини пішли в Україну, а корейські САУ їх замістили.

Лютнева партія К9А1 потрапила до 14-го артдивізіону 21-ї бригади підхалянських стрільців (м. Ярослав). Цей дивізіон мав модернізовані "Гвоздики" - 2С1Т. Цікаво, куди вони поділись?

Перші 24 САУ, поставлених Польщі, були виготовлені у 2008-2010 рр. як К9 і згодом модернізовані до рівня К9А1. Вчорашня партія - це машини 2022 р. року випуску, взяті з замовлення армії Республіки Корея. Решта 176 законтрактованих К9А1 будуть машинами нового виробництва.

Оновлення від 01.07.2023

14 травня 2023 р. на аеродром Варшава-Океньче прибув літак Ан-124-100 компанії "Авіалінії Антонова". Гігант з номером UR-82072 і особистою назвою "Be brave like Kherson" привіз до Польщі перші п'ять пускових установок М142 HIMARS. До кінця травня в Польщу привезли ще дві ПУ, а решта 13 прибудуть до кінця року. Ця партія HIMARS'ів, так само, як і перші САУ К9А1, надійдуть до 1-ї Мазурської артбригади. Дивізіон HIMARS в Бемові Піскім (воєводство Варміньско-Мазурське). Це типове військове містечко (як називають їх поляки - "зелений гарнізон"), розташоване за 13 км від найближчого "цивільного" містечка Ожиш. Тут знаходиться Центр полігонного навчання, який забезпечує підготовку на полігоні Ожиш. Для дивізіону HIMARS будується спеціальна інфраструктура 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...