Польсько-чеський проект модернізації САУ "Дана"

Як я вже писав (https://artillery-antitanks.blogspot.com/2018/08/blog-post.html), Польща зараз використовує САУ "Дана" в трьох дивізійних артполках. В перспективі планується замінити їх САУ "Криль", але це - справа неблизька. Тож щоб "підтягнути" параметри "Дани" до сучасних вимог поляки збираються модернізувати ці самохідки.
Треба сказати, що польські "Дани" вже пройшли обмежене доопрацювання - на них встановлені термінали АСУ "Топаз", радіостанції RRC9500 і навігаційні системи "Талін 5000". Новий варіант, створений чеською фірмою "Екскалібур" спільно з кількома польськими підприємствами, отримав позначення "Дана М1PL". До речі, на фото не він - це САУ "Дана М2", призначена для армії Чехії. Але польський варіант подібний - він, зокрема, отримае нову кабіну з кращим оглядом (площа засклення становить 12 тис. кв. см, а у базової "Дани" - лише 3 тис. кв. см).
Що ще планується встановити на САУ? Насамперед - автоматизовану систему керування вогнем з цифровим балістичним комп'ютером, інтегровану з АСУ "Топаз" і польськими засобами зв'язку, а також незалежні блоки позиціонування і топоприв'язки. Крім того, САУ отримає допоміжну силову установку - двигун потужністю 7,5 кВт для приводу електрогенератора та гідронасоса (це забезпечить бойову робота САУ з вимкненим основним двигуном). Зазнає змін і силова установка: буде встановлений дизель Т3-930-52М2 потужністю 260 кВт з турбокомпресором "Хольсет" НХ50, напівавтоматична коробка передач 10TS130 і зчеплення MFZ-430. Передбачається також встановлення нового гідронасоса і безкамерних шин.
Артилерійська частина калібру 152 мм змін не зазнає. Однак удосконалена гідравлічна система дозволить скоротити час горизонтування системи на позиції з 60 до 20 секунд, а згортання САУ в похідне положення - з 70 до 27 секунд. Бойова маса модернізованої САУ (з боєкомплектом у 60 снарядів) зросте з 29250 до 30000 кг.
Очікується, що внаслідок модернізації термін служби САУ "Дана" зросте на 25 років. Дані що термінів реалізації програми та кількості САУ, які планується модернізувати, наразі не опубліковані.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід