"Рагнарок" крокує Європою

 


У нашому блозі ми вже згадували про універсальну мінометну систему "Рагнарок" створену норвезьким відділенням "Рейнметалу". Перший її варіант - 81-мм MWS81 - з'явився у 2014 р. Він встановлюється на самохідних мінометах CV90RWS Multi BK (Remote Weapon System/ Multi Carrier/ Bombekastervogn). 


Армія Норвегії отримала 16 таких самохідних мінометів (про це та інші норвезькі самохідні міномети ми розповідали детальніше тут). Перші з них надійшли в частини у серпні 2017 р.


"Рагнарок" має повністю автоматизоване наведення - він обладнаний системою управління вонем "Одін" (такою ж, як на норвезьких К9) і навігаційною системою "Талін". В нормальних умовах він обслуговується однією людиною, єдиною ручною операцією є заряджання. Екіпаж же CV90RWS Multi BK складається з чотирьох осіб: командира, механіка-водія, оператора міномета і оператора дистанційно керованої мінометної установки.



А у 2019 р. модулі MWS81 з'явились і на тривісних машинах "Ікстенда" Мк2 норвезьких сил спеціяльних операцій. Нарешті, минулого року черга дійшла і до норвезької тероборони - хемверна. Вивчаючи досвід українського опору агресії, вікінги зробили висновок - теробороні потрібна довга рука! І почали випробувати "Рагнарок", але потужніший, ніж у армійців - 120-мм MWS120. Щоправда, не самохідний, а причіпний. Ось як на титульному фото - на причепі у волонтерського підгона (закреслено) пікапа "Фольксваген" "Амарок", нового стандартного транспортного засобу хемверну.

Причіпний варіант створювався норвежцями спільно з голландцями - точніше, нідерландським відділенням "Рейнметалу".



Як бачите, норвезький хемверн поступається нашій теробороні: у них ще досі ручні ножовки, а у нас - бензопили! :)

Варіант MWS120 викликав інтерес і за кордоном - зокрема, в Угорщині (я про це вже трошки писав; там є і деякі деталі конструкції "Рагнарока"). А у 2019 р. з'явився варіант на шасі БТР "Боксер".
Створений він спільно з британцями і орієнтований, насамперед, на потреби британської армії, яка замовила 28 таких мінометів. Але враховуючи, що в німецькій програмі розвитку артилерії ZukSysIndirF також передбачене придбання нових мінометів, не можна виключати, що "Рагнарок" з'явиться і у бундесвері.

А ось так виглядає модуль "Боксера" з "Рагнароком"

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід