"Рагнарок" для гонведів

 


Наш неспокійний західний сусід продовжує накчувати м'язи. Ми вже писали про угорську артилерію та плани її оновлення, зокрема, закупівлю німецьких САУ та австрійських мінометів. А наприкінці квітня на полігоні Баконі пройшли випробувальні стрільби нового самохідного міномета місцевого виробництва. Ну як - місцевого... мадяри інтегрували наявні компоненти, і отримали цікавий виріб.


Як шасі вони використали двовісний повнопривідний бронеавтомобіль "Гідран" - "мадяризований" варіант виробу турецької фірми "Нурол Макіна". 14-тонна бойова машина обладнана шестициліндровим турбодизелем "Каммінз" потужністю 375 к.с., який на шосе може розігнати "Гідрана" до 120 км/год. Запас ходу становить 700 км.
Угорщина замовила 300 "Гідранів", з них 50 надійде з Туреччини, а решту складуть за ліцензією. Перші 10 бронеавтомобілів наприкінці 2021 р. отримала 25-та піхотна бригада.


У бойовому відділенні "Гідрана" у варіанті самохідного міномета встановлений міномет "Рагнарок" - як ви вже напевно здогадались, спроєктований в Норвегії. Мінометна установка забезпечує круговий горизонтальний обстріл, а максимальний кут вертикального наведення становить 87,75 градусів. Вогонь ведеться через великий люк в даху бойового відділення.
"Рагнарок" має систему автоматичного наведення: в комп'ютер вводяться координати цілі, за якими автоматично встновлюються потрібні кути горизонтального і вертикального наведення. А от заряджання міномета - традиційне, ручне. Дальність стрільби сягає 8 км, однак вона залежить від довжини ствола: розробники декларують можливість застосування в "Рагнароку" стволів різної довжини і різних виробників.
Інформації щодо конкретних планів закупівлі "Рагнароків" для армії Угорщини мені поки що не траплялось. Але якщо міномети таки будуть куплені, то нагріють руки на цьому німці: адже "Гідрани" в Угорщині випускає підприємство "Рейнметал Хунгарі", а "Рагнарока" створив "Рейнметал Норвей".

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід