Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Проєктний вигляд АМ120
 

Словацька військова промисловість відома, передусім, своїми самохідними артустановками, про які я вже неодноразово розповідав – тут і «Зузана 2», яка використовується і нашими збройними силами, і поки що несерійні «Єва» і ВІА, і дослідна «Діана». А нещодавно словацька фірма «ЗТС-Шпеціал» презентувала самохідний міномет АМ120, створений спільно з «Кераметал» (розробником системи управління вогнем LANSYS) і чеською «Екскалібур Армі» (постачальником шасі).

Наразі АМ120 випробовується у "роздягненому" вигляді
 

Артилерійська частина АМ120 – це казнозарядний гладкоствольний міномет калібру 120 мм. Він доповнений механізмом заряджання на 60 мін, який забезпечує швидкострільність 20-21 постр./хв. Все це змонтовано у доволі просторій башті, в якій передбачене і місце для боєкомплекту другої черги (40 мін у транспортних пакуваннях). Важить башта немало – 5500 кг (включаючи сотню мін). Система забезпечує круговий горизонтальний обстріл, а діапазон кутів вертикального наведення становить від +40 до +80°. Дальність стрільби – цілком стандартна для 120-мм мінометів: мінімальна – 500 м, максимальна – 8000 м.

 

Артилерійська частина АМ120

Шасі – «Татра», а як же інаше? Тривісний автомобіль Т815-7Т3ВВ1 6х6.1R з родини «Татра Форс» з дворядною чотиримісною броньованою кабіною. Двигун – восьмициліндровий повітряного охолодження Т-3-928-90 потужністю 300 кВт, коробка передач – автоматична шестиступінчата «Аллісон» 4500SP. Самохідний міномет вийшов досить великий – 8,2 м завдовжки, 2,55 м завширшки і 3,1 м заввишки. Бойова маса – аж 23,5 тонни!

 

Ключове питання: а який у цьому всьому сенс? Велика і масивна самохідна артустановка з системою батальйонної ланки – тобто, такою, яка за визначенням має діяти майже на першій лінії. Скільки часу пройде, доки вона буде знищена фпвешками? Я поставив би навіть не на години, а на десятки хвилин. Звичайно, невеличкою перевагою порівняно, скажімо, з російським «Флоксом», є броньований захист артилерійської частини. Але якогось сенсу у такому самохідному мінометі я не бачу. Компактніші машини на кшталт нашого «Барс-8ММК» матимуть більше шансів уціліти. Та, зрештою, АМ120 – ініціативна розробка, і це справа фірми, куди витрачати свої гроші. От тільки не думаю, що на цей виріб знайдеться багато покупців...

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід