Сучасний самохідний міномет: норвезький підхід

У огляді, присвяченому артилерії Норвегії (Артилерія Норвегії: сучасний стан), я буквально одним реченням згадав про міномети. Зараз розповім трошки детальніше.
Сухопутні війська Норвегії використовують два типи 81-мм самохідних мінометів.
Перший з них - це NM 204 PBK (Norske Molel 204 Pansret Bombekaster) - аналог американського М125. Шість таких машин донедавна служило у мінометному взводі роти бойового забезпечення батальйону "Телемарк".
 Мінометні взводи танкового батальйону і 2-го мотопіхотного батальйону мають по шість самохідних мінометів Bv 206 BK.
Це 81-мм міномети L16A2, встановлені на гусеничних транспортерах Bv 206.
 Зараз на озброєння мінометних взводів батальйонів "Телемарк" і танкового надходять нові самохідні міномети на базі машин родини CV90. Норвежці серед 144-х машин цієї родини придбали і 16 багатоцільових машин (multivogn), які можуть бути легко реконфігуровані у варіанти БТР, санітарної машини чи самохідного міномету.
 В останньому варіанті в десантному відділенні встановлюється модуль VingPos MWS (Mortar Weapon System), створений німецькою фірмою "Рейнметалл Дефенс". Він складається з спеціального лафету (забезпечує кути горизонтального наведення по 90 градусів в обидва боки, вертикального - від 45 до 86 градусів), міномета L16A2 і системи керування вогнем VingPos.
Система має потужні противідкатні пристрої, які зменшують енергію віддачі з 412 до 100 кН. Завдяки цьому, а також малим габаритам, модуль VingPos MWS може встановлюватись на різноманітні типи шасі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід