Протиповітряна оборона Швеції: сучасний стан - 2

Від моменту публікації огляду стану ППО Швеції минуло майже 10 місяців, і за цей час відбулись суттєві зміни.
По-перше, 61-й дивізіон 6-го полку ППО готується для переозброєння на ЗРК "Петріот", тому усі інші вогневі засоби з його складу виведені.Для нього фірма SAAB з 2014 р. створює дивізіонний командний пункт LvC (планувалось купити аналогічну систему в норвезької фірми "Конгсберг", але після того як норвежці киданули шведів з "Арчерами", шведи вирішили відмовитись від закупівлі).
По-друге, є проблеми з фінансуванням розробки ЗРК Rbs 98 - ймовірно, його випробування почнуться лише у 2020 р.
По-третє, уся військова ППО зараз зосереджена в 62-му дивізіоні, у якому сформовано три батареї: по одній для двох мехбригад і 18-ї бойової групи. Остання розгорнута на о. Готланд і має менший склад порівняно з бригадою, тож не виключено, що і її зенітна батарея менша.
 Основним озброєнням батарей лишаються ПЗРК Rbs 70. Їхнє транспортування забезпечується БТР LvStriPatgb 2034A - фінські ХА-185, додатково обладнані терміналом управління вогнем ПЗРК, польовим комп'ютером і спеціальними засобами зв'язку. БТР буксирує двовісний причеп BvKärra 1922A, в якому перевозяться два ПЗРК.


У "зв'язці" з Rbs 70 працюють РЛС PS 90.
 Крім того, на озброєння батарей надійдуть зняті зі зберігання ЗРК Rbs 90 з РЛС PS 91. Суттєвою їхньою перевагою є наявність вбудованого тепловізійного каналу (лише частина Rbs 70 отримала такий канал у вигляді нічних прицілів BORC). Зараз міністерство оборони Швеції розглядає можливість закупівлі нових ПЗРК Rbs 70 NG з вбудованим тепловізором.
 Можливо, що після переозброєння 62-го дивізіону на Rbs 98 його "старі" батареї з ПЗРК передадуть в бригади.

Оновлення від 13.02.2023

16 грудня минулого року шведська Агенція оборонних замовлень поінформувала про прибуття останньої, четвертої батареї "Петріотів" (шведське позначення - Luftvärnsystem 103). За графіком ця подія мала відбутись у 2023 р., але через російську агресію проти України США пришвидшили постачання. Завдяки цьому будуть остаточно списані ЗРК Rbs 97 (HAWK).

Швеція отримала "Петріоти" у варіанті РАС-3+. Кожна батарея має три пускові установки М903 (нагадаємо, що у максимальній конфігурації батарея "Петріотів" може включати до восьми ПУ), радар AN/MPQ-65 і пункт управління боєм AN/MSQ-132. Швеція придбала для своїх "Петріотів" ракети двох типів - PAC-3 MSE (200) i GEM-T (кількість не оголошувалась). 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід