Протиповітряна оборона Швеції: сучасний стан-3

Перша і друга частини огляду - тут і тут
Швеція продовжує посилювати свою протиповітряну оборону, реагуючи на російську загрозу. 1 липня 2019 р. збройні сили оголосили про розгортання на о. Готланд ЗРК RBS-23 BAMSE (Luftvärnssystem 23).

Цей ЗРК розроблявся фірмою "Бофорс" ще з кінця 1980-х рр.  РЛС і командний пункт для нього проектувала фірма "Ерікссон" (зараз обидві вказані фірми входять до концерну "Сааб"). У 1993 р. міністерство оборони Швеції замовило повномасштабну розробку комплексу, а у 1999-му - замовило три батареї Luftvärnssystem 23 з терміном поставки 2003 р.
 Замовлення виконали, але через скорочення оборонного бюджету усі три батареї одразу ж законсервували. Одна з них періодично використовувалась для демонстрації потенційним зарубіжним покупцям. З 2008 р. шведи почали підготовку резервістів для ЗРК Luftvärnssystem 23, але лише зараз ввели в стрій одну батарею.

ЗРК RBS-23 складається з трьох шестизарядних буксируваних автономних пускових установок UndE23 і командного пункту EldE23 з РЛС "Сааб" "Жираф" AMB 3D. ПУ обслуговується двома особами. Крім ракет, на ній змонтована РЛС наведення "Сааб" LPI і електронно-оптична система з тепловізором. Антена РЛС і блок електронно-оптичної системи змонтовані на телескопічній щоглі заввишки 8 м. ПУ може знаходитись на відстані до 10 км від командного пункту, а у разі потреби - діяти автономно.

Двоступінчата твердопаливна ракета ЗРК RBS-23 має довжину 2,5 м, діаметр 320 мм і важить 85 кг. Система управління - радіокомандна (забезпечує одночасне наведення двох ракет на одну ціль). Дальність стрільби - 20 км.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід