Протиповітряна оборона Швеції: сучасний стан

Питання на засипку - що не так з цією БМП? Річ у тім, що це не БМП, а ЗСУ CV9040 AAV (армійське позначення Lvkv 90). Від БМП Strf 90 вона відрізняється збільшеним кутом піднесення 40-мм гармати, наявнястю радара PS-95, системи управління вогнем UTAAS і системи управління ППО LuLIS. Сухопутні війська Швеції придбали 25 таких ЗСУ. Вони є штатним засобом ППО танкових і механізованих батальойонів - кожен з них включає взвод з трьох Lvkv 90. У 20016 р. була укладена про модернізацію 16 ЗСУ.
Наймасовіший засіб ППО сухопутних військ Швеції - це ПЗРК RBS 70. Комплекс, створений в середині 70-х рр. минулого століття для заміни ПЗРК "Ред Ай" (шведське позначення - RBS 69), користується великою популярністю у світі - виготовлено близько 18 тисяч ракет для нього. Розвиток і вдосконалення RBS 70 триває. Однак сухопутні війська Швеції не купують його найновіші варіанти. Натомість вони обрали мобільний ЗРК IRIS-T SL.
Комплекс, створений німецькою фірмою "Діль", став проявом поширеного останнім часом тренду - адаптації ракет "повітря-повітря" для ЗРК. Шведи замовили ЗРК у варіанті з ракетами SLS (дальність 10 км, досяжність по висоті 5 км), але комплекс може застосовувати і ракети SLM (дальність 40 км, досяжність по висоті 20 км). У шведському варіанті (позначається RBS 98) як шасі використані гусеничні транспортери Bv 410. Радар - шведський Giraffe AMB - встановлений на такому ж шасі. Цікаво, що шведи задля полегшення ПУ відмовились від застосування транспортно-пускових контейнерів - ракети розташовуються на стандартних авіаційних пілонах.
Контракт на постачання ЗРК RBS 98 Швеція уклала у 2013 р., а у 2015-му була дозакуплена додаткова партія ракет. Доопрацювання комплексу зайняло більше часу, ніж очікувалось. Планується, що він стане боєготовим у 2019 р.
Упродовж півстоліття основу ППО території Швеції становлять американські ЗРК середньої дальності "Хоук". Прийнятий на озброєння як RBS 67, він у 80-х рр. був доопрацьований до стандарту "Імпрувд Хоук" і отримав позначення RBS 77, а у 90-х рр. пройшов черговий раунд модернізації, і тепер позначається RBS 97. У 1988 р. шведи мали 22 батареї "Хоуків", а зараз лишились тільки дві.
Російська агресія проти України змусила Швецію, як і багато інших країн, переглянути свою оборонну політику. Почалась "реанімація" системи ППО, головним елементом якої стануть американські ЗРК "Петріот". В серпні 2018 р. уряд Швеції схвалив придбання чотирьох батарей "Петріотів", які мають надійти у 2021-2022 рр.
Кілька слів про організацію частин ППО. Крім уже згаданих взводів ЗСУ у батальйонах, усі інші засоби ППО зосереджені в 6-му полкові ППО (Lv 6) в Хальмстаді (західне узбережжя Швеції). До його складу входять два дивізіони (61-й і 62-й) у кожному з яких одна батарея озброєна RBS 97, а інша - RBS 70. Системами RBS 98 планується озброїти по одній батареї в кожному дивізіоні, а прийняття на озброєння "Петріотів", ймовірно, потребуватиме більш грунтовної реорганізації полку ППО.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...