Безіменна САУ від "Рейнметалу"

 


Збройні Сили України у протистоянні московській навалі використовують ледь не усі доступні західні взірці сучасної 155-мм артилерії (і очікують на постачання перспективних, наприклад RCH 155). А ось самохідка, про яку розповімо сьогодні, ще поки не «засвітилась» навіть в планах поставок. Що цікаво – вона наразі навіть не має назви, іменуючись скромно «155-мм самохідна гаубиця Рейнметал на шасі НХ3». Поряд з тим, вона має непересічні балістичні характеристики. Тож варто придивитись до цієї САУ докладніше.

 

Нова САУ належить до класу TMG (Truck Mounted Gun) і використовує повнопривідне шасі вантажівки високої прохідності Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) HX3. Більшість шасі, які використовуються в подібних САУ – три- або чотиривісні. А ось у цьому випадку взяли п’ятивісне шасі, що дозволяє монтувати доволі важкий артилерійський модуль.


 

Сам артилерійський модуль – безекіпажний. САУ обслуговується екіпажем лише з двох осіб, які знаходяться в передній кабіні, захищеній навісним бронюванням (маса останнього – 2200-2300 кг). Конструкція САУ забезпечує коловий горизонтальний обстріл; діапазон кутів вертикального наведення – від -2 до +70°. Боєкомплект, розміщений в автоматі заряджання, складається з 40 снарядів і 192 модулів метальних зарядів (кількості модулів вистачає на 32 постріли повним зарядом – по шість модулів). Якщо потрібно вести вогонь по одній і тій же цілі, тобто без зміни кута піднесення, автомат заряджання забезпечує скорострільність 8 пострілів на хвилину. Можна здійснити до п’яти пострілів у режимі «Одночасне ураження цілі багатьма снврядами» (Multiple Rounds Simultaneous Impact – MRSI). У разі відмови автомату заряджання ручне заряджання дозволяє вести вогонь з половинною скорострільністю, а доступ розрахунку до башти забезпечується через коридор між укладкою снарядів з лівого борту і укладкою зарядів з правого борту. Перша з них містить два магазини на 20 снарядів кожен, друга – два на 96 зарядів кожен. Це забезпечує резервування, оскільки кожен магазин оснащений власним електродвигуном, і в разі виходу з ладу одного з них система залишатиметься працездатною. Магазини побудовані на основі елеватора безперервної подачі системи Патерностер і мають ланцюг з 20 секцій, в яких розміщені снаряди, при цьому відібраний снаряд рухається до маніпулятора, який захоплює його і подає в казенник. Магазини захищени вибивними броньованими панелями, які гарантують, що будь-який вибух буде спрямований назовні, зменшуючи вплив на «начинку» модуля. На бажання замовника додаткові 10-15 снарядів можуть бути розміщені в башті на додаткових стелажах (поза автоматом заряджання).

 


Гармата L52A1 – це похідна від гармати L52, якою озброєна САУ PzH 2000. Вона має таку ж довжину ствола (52 калібри), але збільшений об’єм зарядної камери. Завдяки цьому маскимальна дальність зросла до 68 км. В перспективі планується застосування нової гармати L60 зі стволом завдовжки 60 калібрів. Це дозволить довести дальність стрільби снарядами з донними насадками «Бейз Блід» до 75-80 км, а далекобійними снарядами «Вулкано» - ще більше.

 

Сама САУ немаленька – 13,4 м завдовжки, 2,9 м завширшки, 3,6 м заввишки. Важить вона 47 тонн. На шосе самохідку можна розігнати до 100 км/год, а запас ходу становить 700 км.

Наразі замовлень на нову САУ не надходило. Намагались її продати британцям, але ті зробили вибір на користь "Арчера". Не виключено, що цю САУ обере бундесвер, якому на перспективу потрібно до 120 нових самохідок для заміни PzH 2000. 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України