Зіта і Гіта... тьху, Дана і Діта...

 

...історія ця почалась в далекому 1977-му, коли на озброєння армії Чехословаччини надійшла 125-мм самохідна гаубиця "Дана". Бойова машина була інноваційною для свого часу: по-перше, вона базувалась на колісному, а не гусеничному шасі, по-друге - мала механізоване заряджання. Крім Чехословаччини, САУ експортувалась до Польщі, Лівії, випробовувалась в СРСР. До 1989 р. виготовили 672 "Дани". А далі - "оксамитова революція", припинення існування Організації Варшавського договору, "розлучення" Чехії і Словаччини. Обидві країни успадкували кожна свою частину колишнього чехословацького військово-промислового комплексу. Пошук своїх ніш і способів закріпитись на світовому ринку призвів до цікавих результатів. Розвиток "Дани" відбувався паралельно у двох країнах, причому лідером виявилась Словаччина - адже саме там, на заводі ZTS в Дубніце-над-Вагом, і випускались "Дани".

Чехи в особі фірми "Екскалібур Армі" пропонували "тюнінговані" версії САУ - "Дана М1", "Дана М2" (про один з пропонованих варіантів модернізації для Польщі можете почитати тут), які зберігали артилерійську частину оригінала - ствол калібром 152 мм і довжиною 36,5 калібрів. Саме в такому виконанні, до речі, замовлені і "Дани М2" для Збройних Сил України. А от словаки взяли радикальний курс на стандарти НАТО. Вже в 1998 р. вони створили "Зузану" - "Дану", але зі 155-мм стволом завдовжки 45 калібрів, а зараз збираються замінити її на "Зузану-2" - з 52-каліберним стволом (про чеську і словацьку артилерію гляньте тут).

"Екскалібур Армі" "розкачалась" тільки в 2019 р., коли уряд Чехії почав обирати перспективну артсистему для власної армії. Урядовці "забили" на вітчизняного виробника, який не міг запропонувати нічого, крім "тюнінгованої" "Дани", і, зрештою, обрали французького "Цезаря" (але на чеському шасі). "Екскалібур Армі" ж почала терррміново проєктувати нову САУ за стандартами НАТО. За допомогою звернулись до конкурентів зі Словаччини - фірма "Конштрукта Дефенс" надала НАТОвський ствол (155 мм, 45 калібрів). Так возз'єднались розлучені сестри... лунає індійська музика, усі глядачі плачуть... :)

Результатом став прототип САУ "Діта", показаний публіці в січні 2021 р. Власне, це навіть, не прототип, а, швидше, демонстратор технології - нову башту встановили на трошки доопрацьоване шасі від "Дани М2". Нова башта - це автономний модуль, який, за твердженням проєктувальників, можна встановити на будь-яке колісне чи гусеничне шасі підходящої вантажопідйомності і габаритів. САУ максимально автоматизована, завдяки чому екіпаж скоречено до двох осіб - безпрецедентний випадок в історії світової артилерії. Робочі місця водія і командир-оператора знаходяться у водійській кабіні, башта ж "безлюдна". Щоправда, ліворуч від гармати є резервне робоче місце оператора, яке він займає під час регулювання обладнання або в аварійній ситуації. 

Система управління вогнем "Діти" включає балістичний комп'ютер, а також підсистеми: інерційну навігаційну; автоматичного наведення гармати; автоматичного обчислення параметрів стрільби і вибору типу боєприпасів; діагностичну. Вона забезпечує ведення вогню кількома способами - одиночним, побіжним (з запрограмованою постійною або змінною швидкострільністю), а також в режимі MRSI, коли кілька снарядів, випущених з однієї гармати під різними кутами і інтервалами, одночасно вражають ціль. Боєкомплект САУ - 40 снарядів і стільки ж зарядів, максимальна дальність стрільби - 40 км.

"Діта" обладнана 8-циліндровим дизелем повітряного охолодження "Татра" Т3С-928-90 потужністю 400 к.с. і автоматичною коробкою передач "Татра" 10TS210N (10 передач вперед і 2 - назад). Для забезпечення бойової роботи з вимкненим основним двигуном служить допоміжна силова установка - малогабаритний дизель рідинного охолодження потужністю 20 кВт.

Звісно, усі заявлені характеристики "Діти" ще слід перевірити на полігоні. Але вже зараз можна стверджувати, що САУ перевершує свого словацького конкурента - "Зузану-2" - за ступенем автоматизації. Цей показник важливий для скорочення часу виконання вогневого завдання, а отже - збільшує шанси на виживання САУ на полі бою. З іншого боку, "Зузана-2" має довший ствол з кращими балістичними характеристиками.

Якою ж буде доля "Діти"? Чи знайде вона своє щастя - чи залишиться сиротою? Дивіться в наступних серіях... Можна лише стверджувати, що з призупиненням переговорів щодо закупівлі "Цезарів" для чеської армії у "Діти" з'явився шанс... 

Оновлення від 28.02.2024

Як ви вже знаєте, з ідеєю протиснути "Діту" на озброєння чеської армії нічого не вийшло - купують "Цезарі". Першим же покупцем "Діти" стали Нідерланди. Ні, не для себе купують - для нас. Учора під час візиту в Чехію командувач ЗС Нідерландів оголосив, що у новий пакет військової допомоги для України увійдуть і дев'ять САУ "Діта".

Оновлення від 04.05.2024

Пишуть, що Азербайджан замовив "понад 70" САУ "Діта". Цей контракт (про який досі не оголошувалось) начебто став причиною гальмування виконання іншої угоди - профінансованої спільно Німеччиною, Данією і Норвегією закупівлі 16 САУ "Зузана 2" для України. Перші дві САУ з цього замовлення були передані в серпні 2023 р., і відтоді - більше нічого. Потужності з випуску стволів завантажені азербайджанським контрактом, якому надали пріоритет...


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід