NOMADS - новий ЗРК норвезької школи

 


Не виключено, що ППО України посилить ще один тип ЗРК – NOMADS. Ця система є новою, вона щойно почала постачатись стартовому замовнику – Норвегії. Зрештою, і створена вона в Норвегії, фірмою «Конгсберг». При цьому використовувався досвід створення ЗРК NASAMS і той же підхід – інтеграція елементів «з полиці», від різних виробників і з різних країн. Це як обираєш тканину для костюма, підкладку, ґудзики тощо – щоб зшити саме такий, який тобі до смаку (і по кишені). Отже, з чого складений NOMADS (𝗡ati𝗢nal 𝗠aneuver 𝗔ir 𝗗efence 𝗦ystem – та я все ж думаю, що перші дві літери треба розшифровувати як 𝗡𝗢rwegian)?

 

Оскільки NOMADS створювався для ППО сухопутних військ, то він мав би бути самохідним. З огляду на рельєф і природно-кліматичні умови Норвегії, ідеальним було б гусеничне шасі. І бажано недороге. Спочатку норвежці збирадись монтувати цей ЗРК на базі M113F4 – черговій норвезькій модифікації відомого БТР (найдовший – сім котків – варіант М113). Однак згодом вибір зробили на користь нового БТР PMMC (Protected Mission Module Carrier) G5 німецької фірми «Фленсбурген Фарцойгбау» – Норвегія стала стартовим замовником цих БТР, які створювались як концептуальна заміна М113. Базою для ЗРК служить один з варіантів G5 – ACSV (Armoured Combat Support Vehicle). Цей варіант має «обрізаний» броньований корпус, а замість десантного відділення – вантажну платформу, на якій можна перевозити 8,5 т вантажу або встановити стандартний 10-футовий контейнер. Норвегія у 2018 р. замовила 51 транспортер ACSV (з перспективою збільшення замовлення до 75-150 екземплярів). На їх базі будуть виготовлятись спецмашини різного призначення – у тому числі і ЗРК NOMADS. Крім них наразі замовлені самохідні радари ППО «Граунд Мастер 200ММ/С» (8 з постачанням у 2025 р.) і БРЕМ (7 з опціоном ще на дві, постачатимуться у 2027 р.).


 

Як засіб ураження для NOMADS обрали ракету IRIS-T. Перші рендери (ще на шасі M113F4) показували бойову машину з двома двозарядними пакетами ракет, які для пуску переводились з горизонтального положення у вертикальне. Однак зрештою зупринились на схемі з похилими під кутом 45° двозарядними пусковими пакетами, причому нерухомими у вертикальній площині. Чому відмовились від вертикального пуску? Вочевидь, вони вирішили, що для ракет малої дальності похилий пуск є більш вигідною схемою порівняно з вертикальним, бо не змушує витрачати дорогоцінні частки секунди на доворот ракети в бік цілі. Зменшився і час переведення пускової установки в бойове положення – не треба витрачати час на підйом пакетів ракет. Крім того, така схема дозволяє використовувати інші типи ракет, не пристосовані для вертикального пуску, і завдяки цьому. Остання якість дуже згодилась, але про це – трохи нижче. Однак тепер незрозуміло, як пускова установка наводиться по азимуту. Скільки я не роздивлявся фото і відео – немає жодних ознак того, що бойовий модуль поворотний. Тож як реагуватиме ЗРК на загрози з різних напрямків – неясно.


 

Бойова машина обладнана трикоординатною РЛС XENTA-M з активною ФАР і дальністью виявлення цілей понад 50 км, виробництва данської фірми «Вейбель Сайєнтіфік». Додатков на бойовому модулі встановлена дистанційно керована установка з 12,7-мм кулеметом, а також телевізійною, тепловізійною камерами і лазерним віддалеміром. Вона може згодитись для відстрілу малих дронів.

 

Увесь модуль ЗРК виконаний автономним, і може встановлюватись на шасі інших типів – за бажанням замовника. NOMADS може взаємодіяти з ЗРК NASAMS чи іншими типами ЗРК НАТО завдяки наявності апаратури обміну даними «Лінк 16».

 


Норвегія замовила шість бойових машин NOMADS для зенітної батареї артдивізіону бригади «Північ», три з них уже поставлені. Однак отримати ракети IRIS-T для них виявилось неможливо – уся поточна продукція цих ракет йде в Україну. Тож обрали іншу ракету – АІМ-9Х Block II, найновішу модифікацію американського «Сайдвіндера». У схожій комплектації планують замовити ЗРК NOMADS Нідерланди – теж з ракетами «Сайдвіндер», але, можливо, зі збільшеною кількістб ракет, готових до пуску на бойовій машині. Ці комлекси мають зайняти нішу між самохідними ЗРК SWP на шасі бронеавтомобілів «Феннек» і ЗРК NASAMS. А у червні 2024 р. з’явились повідомлення про можливу закупівлю комплексів NOMADS Німеччиною для України. Ризикну припустити, що у цьому випадку як шасі оберуть автомобіль підвищеної прохідності – бо це дешевше. Але поживемо – побачимо.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Міномет М-240

Самохідний міномет: корейський підхід