Артилерія Швеції: сучасний стан

"Свій до свого по своє" - а як же інакше, коли маєш таку авторитетну фірму, як "Бофорс"? Тож не дивно, що уся шведська польова артилерія часів Першої холодної війни була власного виробництва. Перш за все, звернемо увагу на САУ "Бандканон" (VK-155).
 Монстр масою 53 тонни мав комбіновану силову установку (дизель і газова турбіна) і ніс 155-мм довгоствольну гармату, яка закидала 47-кілограмові снаряди на 28 кілометрів.
Головною "родзинкою" "Бандканона" був автомат заряджання на 14 снарядів. Швидкострільність була феноменальною: магазин можна було спустошити за 45 секунд! Шведи навіть примудрились встановити світовий рекорд, випустивши за ті самі 45 секунд 15 снарядів. Як? Просто вони спочатку дослали "зайвий" снаряд в камору, а потім подали магазин. Перезаряджання магазину з вантажівки займало близько двох хвилин.
Армія Швеції планувала придбати близько 70 "Бандканонів", але... "якиби наші можливості відповідали нашим бажанням..." Довелось обмежитись лише 26 САУ. Виготовили їх наприкінці 60-х років, а у 2003-му зняли з озброєння.


Несамохідна артилерія теж була представлена неординарним взірцем - 155-мм гавбицею FH77A. Система зі стволом довжиною 38 калібрів мала максимальну дальність стрільби 24 км. У 1979-1984 рр. шведська армія придбала близько 220 таких систем.
Гавбиця має власний двигун і гідроприводи, що значно полегшує переведення  з похідного положення в бойове й назад, а також ведення вогню. FH77A здатна випустити шість снарядів за 25 секунд.
Дуже раджу подивитись це відео - воно дає уявлення, як все працює:
Це, щоправда, не оригінальна FH77A, а її експортний варіант FH77B з дизелем "Мерседес" (замість бензинового мотора "Вольво") і стволом НАТОвського стандарту завдовжки 39 калібрів. Замість напівунітарного заряджання у шведських систем експортні гавбиці мають картузне (знову-таки, НАТОвський стандарт), через що швидкострільність їх нижча. Продавались такі системи в Нігерію (48) та Індію (410). В самій же Швеції FH77A зняли з озброєння у 2006 р.

Замінити FH77A мають нові 155-мм САУ "Арчер" - модернові системи на колісному шасі з довжиною ствола 52 калібри, автоматом заряджання на 21 снаряд і сучасною системою управління вогнем. Але створення "Арчера" дуже затягнулось.
Перші чотири передсерійні САУ передали армії 23 вересня 2013 р. Тобто сім років армія Швеції взагалі не мала польової артилерії!
Повної боєготовності "Арчери" досягли у лютому 2016 р. Планується поставити 48 таких САУ, включаючи 24 екземпляри, раніше законтрактовані для Норвегії.
Усі "Арчери" надійдуть в єдиний у шведській армії артилерійський полк А9, дислокований в Бодені (поблизу міста Лулео), на північному сході країни. Полк є навчально-мобілізаційною одиницею - в разі мобілізації він розгортає 91-й та 92-й дивізіони для 2-ї й 3-ї бригад армії Швеції.
А це - основний взірець мінометного озброєння, 120-мм міномет 12 cm granatkastare m/41. Так-так, "41" - це 1941, рік прийняття на озброєння. Виріб фінської фірми "Томпелла", яка у 1941-44 рр. експортувала до Швеції 219 таких дівайсів, а пізніше шведи налагодили їхнє виробництво за ліцензією. У 1994 р. в боєкомплект цих мінометів ввели керовану протитанкову міну "Стрікс" з інфрачервоною системою наведення. Зараз на озброєнні лишається 84 таких міномети.

Довший час шведи возились з фінською автоматизованою мінометною системою AMOS, але, зрештою, відмовились від її закупки. Натомість вони замовили значно простіші двоствольні самохідні міномети "Мйольнер"
Система "Мйольнер" - двоствольна, з противідкотними пристроями і ручним заряджанням. Цікаво, що тендер на постачання стволів для цієї системи виграла чеська фірма. Міномети встановлені в поворотній башті, причому привід її повороту - ручний. Боєкомплект - 50 мін, заявлена практична швидкострільність - 10-16 пострілів на хвилину.

Армія Швеції замовила 40 комплексів "Мйольнер", які будуть встановлені на шасі БМП CV90, раніше виготовлених під монтаж систем ATMOS. "Мйольнерами" укомплектують батареї (по вісім мінометів) у п'яти механізованих батальйонах - 41-му, 42-му, 72-му, 191-му і 192-му.

Оновлення від 31.01.2023

Минуло 4,5 роки з часу написання статті, і у шведській артилерії стались суттєві зміни. Насамперед, на баланс армії взяли 24 САУ "Арчер", виготовлені для Норвегії. Це подвоїло чисельність ствольної артилерії і зумовило необхідність відновлення другого артилерійського полку. Ним став полк А8 "Боден" - фактично, це перенумерований полк А9. Новий полк А9 "Бергаслаген" був утворений в грудні 2022 р. в Крістінехамні (в центрі південної Швеції). Кожен полк має два артилерійських батальйони (по-нашому - дивізіони) - відповідно 81-й і 82-й та 91-й і 92-й. Дивізіон складається з п'яти батарей: управління і логістики, трьох вогневих (по чотири САУ) і артилерійської розвідки. Однак чи надовго залишиться в армії Швеції 48 САУ - сказати складно з огляду на декларований намір передати частину "Арчерів" Україні. 

Тепер про "Мйольнери". На додачу до первісно замовлених 40 самохідних мінометів шведи замовили ще 40 - 20 в лютому 2022 р. і 20 в січні 2023-го. Завершення поставок заплановане на 2025 р. В рамках останнього контракту шведська армія замовила і нову систему управління вогнем LSS, яка буде інтегрована і на раніше замовлені міномети. 

Тепер армія Швеції має шість механізованих батальйонів з танками Strv 122 і БМП CV90 (в кожному дві роти танків і дві - БМП) - 41-й, 42-й  (формально вони танкові), 72-й, 181-й (цей батальйон, дислокований на о. Готланд, має одну танкову роту і одну роту БМП), 191-й і 192-й. Якщо рахувати по вісім мінометів на батальйон - це дає 48 мінометів. Куди піде решта? Можливо (але нелогічно), що вони надійдуть у 12-й і 71-й механізовані батальйони, озброєні колісними БТР "Патріа". Можливе й формування нових механізованих батальйонів, для яких знадобляться "Мйольнери".

Оновлення від 25.11.2023


За час, що минув, стались суттєві змін в артилерійському парку армії Швеції. Кількість САУ "Арчер" скоротилась до 26-ти: 14 САУ купила Велика Британія як тимчасовий захід у зв'язку з передачею частини своїх AS-90 Україні, а ще вісім шведи передали нам. Компенсувати це шведи збираються... новими "Арчерами". У вересні 2023 р. вони замовили 48 САУ на суму 500 млн. доларів. Однак при цьому відмовились від доволі специфічного шасі "Вольво" на користь стандартної чотиривісної армійської вантажівки RMMV HX2 (німецького виробництва). Початок постачання запланований на 2025 р. Ризикнемо припустити, що це рішення може сприяти передачі Україні ще якоїсь кількості "Арчерів" вже наступного року.


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід