Самохідний міномет PRAM-S



В огляді стану артилерії Чехії, зробленому дааавненько тому, я згадував про наявність на озброєнні самохідних мінометів PRAM-S. Сьогодні ж дійшли, нарешті, руки до детальнішого огляду цього цікавого взірця.


 

PRAM-S проєктувався з 1980 р. (але, ймовірно, робота почалась раніше – враховуючи, що прототип був готовий 1982 р., а конструкція цієї самохідки не надто проста). Базується він на шасі БМП-1 (ці машини випускались в Чехословаччині за ліцензією), але подовженому (сім котків з кожного боку замість шести). Концептуально цей міномет унікальний. Як ми звикли бачити самохідний міномет? Або відносно проста машина, з якої міномет стріляє через люк в дахові корпусу (як-от швейцарський Mörser 16 чи «Рагнарок»), або ж складніший варіант з закритою обертовою баштою (приклади – «Мйольнір» чи «Кроссбоу»). PRAM-S же має цілком оригінальну схему. Міномет на ньому встановили в передній частині нерухомої закритої рубки, яка займає більше половини довжини корпусу. Діапазон кутів горизонтального наведення досить обмежений – по 15° праворуч і ліворуч від поздовжньої осі. Але цього в принципі цілком достатньо для міномета. Кути вертикального наведення стандартні для міномета – від +40 до +80°.


 

Встановлений на PRAM-S міномет – казнозарядний, ще й з механізмом заряджання. Магазин останнього містить 21 міну, ще 59 знаходиться у боєукладці – тобто, загальний боєкомплект самохідки становить 80 мін. Швидкострільність дуже добра – 18-20 пострілів за першу хвилину, 40 – за 5 хвилин або 70 – за 10. Час підготовки до відкриття вогню становить лише одну хвилину. Максимальна дальність стрільби становить 8000 м, мінімальна – 500 м.

 

PRAM-S має незвично потужне допоміжне озброєння. На турелі на даху рубки встановлений 12,7-мм кулемет НСВТ. Всередині бойової машини перевозиться чотири одноразових гранатомети РПГ-75 – ну, цим, в принципі, не здивуєш. Але на додачу – ще й пускова установка ПТРК «Конкурс» з трьома ракетами! Екіпаж самохідного міномета складається з чотирьох осіб – командира, механіка-водія, навідника і заряджальника.


 

PRAM-S суттєво важчий і більший за БМП-1 (16970 кг; довжина – 7470 мм, ширина – 2940 мм, висота – 2500 мм), але при цьому динамічні характеристики вдалось зберегти на її рівні, так само, як і здатність плавати. Максимальна швидкість на шосе становить 63 км/год, на воді – 7 км/год, запас ходу на шосе – 500 км.

 

Виготовили два прототипи PRAM-S. Випробування були успішними, виріб взяли на озброєння під позначенням ShM vz.85, але серійний випуск обмежився однією партією з 12 екземплярів, останні з яких виготовили у 1990 р. У ході поділу Чехо-Словаччини її поділили у пропопорції 2:1. Словаки свої чотири міномети вже зняли з озброєння, а ось в армії Чехії вони досі в строю.


 

В Чехословаччині виготовили і концептуально схожий 82-мм самохідний міномет з артилерійською частиною від «Васілька». Але у цій машині для ведення вогню треба було розсувати люк. Серійно ця машина не виготовлялась.

Прототип 82-мм самохідного автоматичного міномета
 

І наостанок. Коли писав цей матеріал, увесь час подумки приміряв чеського міномета на шасі «Гвоздики». Могло б вийти цікаво...

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Міномет М-240

Самохідний міномет: корейський підхід