Сербська модернізація "Стріли-10"

 

Бойова машина ЗРК "Стріла-10МС". Чорна коробочка на місці антени радіолокаційного віддалеміра - це оптоелектронний блок

Сербія досить інтенсивно розвиває різноманітні програми виробництва і модернізації озброєнь. Працюють вони і в галузі ППО, створивши кілька цікавих зразків (наприклад, ЗСУ PARS-16, про яку ще колись планую розповісти). Сьогодні ж – про варіант модернізації ЗРК «Стріла-10», продемонстрований у 2023 р. В медіа він фігурує під назвою «Стріла-10МС» («модернізований сербський»), однак офіційна назва поки не оголошувалась.

 

Що ж пропонують сербські інженери? Фактично, модернізація складається з двох блоків. Перший – це удосконалення бойової машини. Замість радіолокаційного віддалеміра 9С86 встановлений оптоелектронний блок з тепловізором, телевізійною камерою і віддалеміром. Крім того, машина обладнана виносним пультом управління – рішення, яке в умовах нашої війни з її засиллям «Ланцетів» та інших високоточних засобів ураження, безумовно, сприяло б зниженню втрат серед зенітників.

Виносний пільт управління
 

Другий блок модернізації значно цікавіший. Це інтеграція в ЗРК нової зенітної керованої ракети RLN-S10. Вона назагал базується на рішеннях ракети 9М37М, але є двоступінчатою, з дальністю стрільби, збільшеною з 5 до 10 км. Довжина ракети становить 2950 мм, діаметр – 120 мм, маса – 65 кг, а бойова частина важить 5 кг. На відміну від ракет радянської розробки, які використовуються в ЗРК «Стріла-10», RLN-S10 має комбіновану (інфрачервону і фотоконтрастну) ГСН, а на додачу до контактного підривника – ще й неконтактний лазерний.

Зенітна керована ракета RLN-S10
 

Перспективи ЗРК «Стріла-10МС» виглядають доволі туманними – адже на озброєння сербської армії є лише п’ять бойових машин «Стріла-10», тож сенс вкладатись в їхню модернізацію доволі сумнівний. Можливо, серби планують отримати додаткові немодернізовані ЗРК «Стріла-10МС» (наприклад, від РФ чи Білорусі), або ж сподіваються на експортні замовлення.

 

І ще... Аналогічний варіант модернізації «Стріли-10» ще у 2021 р. пропонувався українським КБ «Луч». Тут і оптоелектронний блок, і ракета з дальністю 10 км... Але до практичної реалізації цього проєкту справа, на жаль, не дійшла.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України