JFS-M: потенційна довга рука бундесверу?

 


23 червня під час берлінського авіасалону ILA 2022 компанії ESG, MBDA Deutshland і KMW підписали угоду про розробку ракетної системи з простою німецькою назвою Zukünftigen Systems des Indirekten Feuers (ZukSysIndirF). Англійською назва трохи милозвучніша – Joint Fire Support Missile (JFS-M). Концептуально – це щось середнє між крилатою ракетою і баражуючим боєприпасом, та ще й з елементами технології стелс і штучного інтелекту (у вигляді автоматичної системи розпізнавання цілей).

 

Заявлена максимальна дальність польоту цієї ракети класу «поверхня-поверхня» - 250-300 км, хоч не виключається її збільшення і до 500 км. За основу при розробці взяли продемонстровану у 2019 р. в Ле-Бурже легку крилату ракету класу «повітря-повітря» RC200, яка разом з легшою RC100 розробляється для перспективного франко-німецько-іспанського бойового літака SCAF/FCAS. Основна відмінність JFS-M – наявність твердопаливного стартового прискорювача. Вважається, що ракета (без прискорювача) матиме довжину 2,8 м і масу близько 240 кг. Бойова частина буде легкою, розрахованою на точне влучання. Основна силова установка – малогабаритний турбореактивний двигун, а швидкість польоту буде дозвуковою (0,7-0,85 М). Система наведення має бути багатоканальною – з оптоелектронними каналами (денним і тепловізійним), радіолокаційним, а також пасивним раділолокаційним (з наведенням на джерела електромагнітного випромінювання). Крім того, ракета буде обладнана двосторонньою лінією передачі даних. Потенційні можливості JFS-M як «квазібаражуючого» боєприпасу дозволять оптимізувати трасу польоту до цілі – наприклад, оминаючи райони концентрації засобів ППО.

 


Бойова частина ракети – модульна. В базовому варіанті JFS-M має комплектуватись багатоцільовою БЧ з програмованою потужністю підриву (від 10 до 100% повної потужності). Не виключене створення БЧ з генератором електромагнітного імпульсу, касетної БЧ (з самонавідними суббоєприпасами SMArt) тощо.

 


JFS-M задумувалась, перш за все, як засіб модернізації РСЗВ MARS II – німецького варіанту MLRS. В такому випадку замість контейнера з шістьма снарядами М31 можна завантажити контейнер з трьома JFS-M. Пропонуються також кілька конфігурацій пускової установки на автомобільному шасі.

 


Порівняно з американською перспективною далекобійною системою PrSM (яка теж використовує ПУ MLRS/HIMARS), JFS-M має низку переваг, зумовлених тим, що, на відміну від американського виробу, вона є крилатою ракетою, а не балістичною. Заявлена мінімальна дальність пуску становить лише 1 км, тоді як для PrSM вона, ймовірно, обчислюється десятками кілометрів (для М31 – 15 км). Додаймо вже згадану можливість маневрування на траєкторії. Однак наразі доля JFS-M ще не визначена – в планах розвитку озброєнь бундесверу ця ракета поки не фігурує, лишаючись ініціативним проєктом групи фірм.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід