Артилерія Данії: сучасний стан

Ну що, йдемо далі? Тепер про артилерію Королівської армії Данії.
За часів холодної війни її основу становили 76 155-мм САУ М109A3DK.

203,2-мм САУ М110  в Данії, на відміну від більшості інших країн НАТО, не було - натомість її армія мала дюжину причіпних артсистем такого ж калібру М115. Їх доповнювала майже сотня (якщо точно, то 96) причіпних гавбиць М114/39 - систем американського походження, ще часів ДСВ, але модернізованих наприкінці 80-х років, з новими 39-каліберними стволами. Ось таких:
 А ось, що з ними сталось:
Сумна картина, чи не так?
Тепер питання "на засипку": скільки артилерійських дивізіонів має зараз Королівська армія Данії? Молодці, ви вгадали: ОДИН.   1. Danske Artilleriafdeling (скорочено 1DAA) дислокується у Оксбьолі (на південному заході Ютландії) і має своїм небесним покровителем св. Барбару.
Номінально у дивізіоні числиться 15 САУ М109A3DK, але реально експлуатуються лише ТРИ з них, а решту знаходяться на консервації.

Має данська армія й два десятки 120-мм мінометів ТМТ М/10 (ізраїльскої фірми "Солтам")
На цьому фото бачимо, як десь у афганській провінції Кунар данці готуються лупонути по "духах" з кошерного міномета. Зграйка тубільців неподалік зацікавлено спостерігає: "Рвоне чи пронесе?"

Якщо сучасний стан данської арти майже плачевний, то перспективи - досить райдужні. Суттєвого кількісного збільшення, щоправда, не буде, а ось якісне зростання очікується досить суттєве. В березні 2017 р. уряд Данії розкошелився на 300 мільйонів їхніх крон, щоб купити для 1-го данського артдивізіону 15 нових "цяцьок" - 155-мм САУ "Цезар" французького виробництва (на нових чеських чотиривісних шасі "Татра" Т-815). Ба більше: хлоп'ятам пообіцяли, що, якщо вони будуть акуратно поводитись з новими іграшками, мити їх після прогулянок, зберігати у відведених місцях і з усіма належними бирками - то батьки-парламентарії докуплящь ще шість штук!
Ось такі ці цяцьки:

Файні трансформери, чи не так?

Ще один контракт зараз перебуває в процесі укладення: закупівля ізраїльських 120-мм мінометних систем "Кардом" для встановлення на шасі БТР "Піранья" V. Запланована кількість - така ж, як і "Цезарів": 15+6 в опції.

UPD від 03.03.2019:

В середині березня 2019 р. на полігоні Оксбьол мають розпочатись випробування двох прототипів самохідних мінометів на шасі "Піранья" V.
Перші серійні самохідні міномети мають надійти до 1-го дивізіону Данського артилерійського полку в І кварталі 2020 р.
Артилерійська частина CARDOM 10 виготовляється австрійською фірмою "Елсаїт", яка належить ізраїльській "Елбіт Системз".
Самохідні міномети, так само, як і данські САУ "Цезар", обладнуються системою управління вогнем THOR FCS виробництва данської фірми "Систематік". Вона включає балістичний обчислювач, приймач GPS, інерційну навігаційну систему, акселерометр і вбудований гіроскоп.

UPD від 23.08.2020
Коронавірус затримує постачання нових самохідних мінометів - перші 4-6 екземплярів мають надійти до кінця 2020 р., а решту - навесні 2021-го.
Планується 12 мінометів звести у мінометну роту 1-го дивізіону (три взводи по чотири міномети). Рота отримає також одну КШМ і два транспортери боєприпасів на базі "Піранья" V. Решту мінометів будуть придані по одному трьом батальйонам 1-ї піхотної бригади для забезпечення повсякденної бойової підготовки. Цікаве рішення...

Позначився коронавірус і на постачанні САУ "Цезар". За графіком 15 машин основної партії мали надійти у 2020 р., а чотири додаткові замовлені (частково реалізований опціон) - у 2023-му. Зараз же терміни постачання основної партії сповзли на 2021 р. Поки данці спільно з представниками фірми-виробника готують інструкторів, використовуючи дві передсерійні САУ.

Оновлення від 29.01.2023
В січні цього року Данія ухвалила рішення передати Україні всі 19 щойно закуплених САУ CAESAR. Однак без артилерії данська армія не залишиться. 26 січня було ухвалене рішення про закупівлю 19 нових САУ, але не "Цезарів" - вочевидь, данці не надто задоволені першими результатами їхньої експлуатації. Вибір зробили на користь ізраїльскої 155-мм САУ ATMOS. За балістичними характеристиками вона відповідає "Цезарю" і може встановлюватись на різних колісних шасі - в тому числі і на "Татрі", яка використовується у данських "Цезарів".

Більш несподіваним стало повідомлення про те, що в пакеті з САУ, можливо, будуть замовлені і вісім РСЗВ. Данія не піддалась "моді" на HIMARSи і, начебто, обрала ізраїльські РСЗВ PULS (Precise Universal Launching System) від Elbit Systems. На пусковій установці такої системи розміщується два контейнери з можливістю застосування різноманітних, у тому числі високоточних керованих реактивних боєприпасів. Кожен контейнер може містити:
  • 18 реактивних снарядів AccuLAR-122 калібру 122 мм та дальністю до 35 км;
  • 10 AccuLAR-160 калібру 160 мм та дальністю до 40 км;
  • 4 EXTRA калібру 306 мм та дальністю до 150 км;
  • 2 Predator Hawk калібру 370 мм і дальністю до 300 км.
Цікава мотивація такої комбінованої закупівлі: прагнення пришвидшити постачання артсистем, бо за планами НАТО данська 1-ша бригада з її 1-м артдивізіоном має стати боєготовою у 2024 р. До того часу, ймовірно, не вдасться переозброїти усі три батареї новими САУ, а от дві плюс батарею РСЗВ - цілком можливо.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід