IRIS-T - тепер і на морі


 Німецький ЗРК IRIS-T з літа 2022 р. присутній у нашому інформаційному просторі (писав про ньогоі я), а з жовтня того ж року він став на захист повітряного простору України. Комплекс показує феноменальну результативність: за інформацією фірми-виробника «Діль Дефенс» з жовтня 2022 р. до червня 2024-го в небі України ЗРК IRIS-T уразили понад 240 цілей з ефективністю 100% - тобто, кожна випущена ракета влучила в ціль! Не дивно, що німецька фірма намагається повною мірою використати цей успіх для розширення присутності на світовому збройному ринку. Серед останніх пропозицій – «маринізований» варіант комплексу IRIS-T SLM. Нагадаємо, що цей варіант ракети відрізняється від базового IRIS-T SLS наявністю лінії передачі для корекції траєкторії на початковій та середній ділянках польоту, а також інерційною навігаційною системою з корекцією за сигналами GPS. Крім того, діаметр стартового прискорювача збільшений зі 127 до 152 мм, збільшена і його довжина. Завдяки цьому максимальна дальність пуску зросла з 12 до 40 км, а висота ураження цілей – з 6-8 до 20 км.


 

Фірма «Діль Дефенс» пропонує використовувати IRIS-T SLM з установок вертикального пуску Mk 41 – американського виробництва, але дуже розповсюджених у флотах багатьох країн, у тому числі й німецькому. Тут доведеться конкурувати з ракетами середньої дальності, вже інтегрованими з Mk 41 – американською ESSM і британською CAMM-ER. Німецька ракета вигідно відрізняється меншими габаритами:

 

Тип ракети

Маса, кг

Довжина, м

Діаметр ракети/стартового прискорювача, мм

IRIS-T SLM

140

3,45

127/152

CAMM-ER

160

4,2

166/190

ESSM

281

3,84

203/254

 

Але є одне але: нині існуючі варіанти IRIS-T (включно із SLM) мають нерозкладні крила і оперення. Це означає, що німецьку ракету, на відміну від американського і британського конкуретів, не вдасться розташувати у «квадпаках» - тобто, по чотири ракети в одній стартовій комірці. Враховуючи відносно невелику (порівняно з американськими кораблями) кількість модулів Mk 41 на європейських фрегатах, цей недолік може стати критичним. «Діль Дефенс» намагається бити його козирем: інфрачервоною ГСН своєї ракети, яка може стати в пригоді за умов активного застосування противником засобів РЕБ. Однак в перспективі розробникам IRIS-T доведеться таки подумати над створенням варіантів ракети з розкладним крилом і оперенням.

 

Першими носіями морського варіанту IRIS-T SLM можуть стати німецькі фрегати проєкту F125

В бундесмаріне ракети IRIS-T SLM можуть увійти до арсеналу фрегатів, обладнаних пусковими установками Mk 41 – існуючих (проєкту F124) і перспективних (проєктів F126 i F127). Вони б доповнили ракети ESSM і SM-2MR. Першими ж IRIS-T SLM мають отримати нові фрегати проєкту F125. Німецький флот отримав чотири таких кораблі у 2019-2022 рр. Характерна їхня риса – недоозброєність: великі кораблі (водотоннажність 7200 т, довжина майже 150 м) несуть лише два ЗРК малої дальності RAM (крім артилерії та протикорабельних ракет). Щоправда, на цих фрегатах проєктом передбачили місце для установки в майбутньому модулів Mk 41 (перед носовою пусковою установкою модуля RAM). Та – от халепа! – це місце, зрештою, зайняла значно потрібніша річ: тренажерний зал! Тож була запропонована альтернатива: контейнерний варіант, коли в стандартному контейнері розташовується восьмизарядна пускова установка IRIS-T SLM. При цьому в похідному положенні пакет транспортно-пускових контейнерів розташовується горизонтально, а у бойовому – піднімається вертикально. На F125 можна встановити два таких контейнери. Інтеграцію IRIS-T SLM з цим типом фрегатів спрощує і те, що головний сенсор F125 – це радар «Хенсольдт» TRS-4D, такий само, як і в наземному комплексі IRIS-T SLM (тільки на кораблі використовуються чотири нерухомі антени, а в наземному варіанті – одна поворотна). Такий же контейнеризований варіант пропонувався і Греції в модернізаційному пакеті для фрегатів MEKO 200HN, але цей пакет не був схвалений.

 


Нереалізований проєкт модернізації грецьких фрегатів MEKO 200HN зі встановленням контейнеризованого варіанту IRIS-T SLM

Наразі перспективи морського варіанту IRIS-T SLM видаються досить туманними. Час покаже, чи вдасться йому пробитись на ринок, розштовхуючи конкурентів. Та все ж, думаю, у «Діль Дефенс» є непогані шанси – враховуючи те, що фірма веде розробку нових варіантів IRIS-T: IRIS-T SLХ з дальністю дії 80 км і досяжністю за висотою 30 км та IRIS-T HYDEF (відповідно, 100 і 50 км), орієнтованого на боротьбу з гіперзвуковими цілями. «Маринізація» цих варіантів дозволить «Діль Дефенс» запропонувати потенційним покупцям комплексне рішення – багаторівневу систему ППО морського базування.


 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Міномет М-240

Самохідний міномет: корейський підхід