2-CT Hawkeye MHS

 






Ця серія - свіжі (опубліковані 13.09.2024, але зроблені ще навесні) фото тренувань наших артилеристів


Сьогодні з’явилось повідомлення керівника програми створення 105-мм гаубиці «Хокай» Майка Еванса про те, що ще у квітні Україні був переданий для випробувань прототип цієї цікавої та інноваційної самохідки (хоч чутки про передачу нам «Хокая» бродили мережею ще з рік тому). Взагалі калібр 105 мм в сучасній польовій артилерії, хоча і є стандартом НАТО, але значно менш поширений, ніж 155 мм. Фактично, він скотився до вузької ніші артилерії для аеромобільних/повітрянодесантних військ та частин, призначених для дій у важкодоступній місцевості. Саме тому серед 105-мм артсистем домінують причепні гаубиці – наприклад, добре відома нашим артилеристам британська М119/L119 або ж французька LG 1. Та й з цієї ніші їх витискають легкі 155-мм гаубиці нової ґенерації – на кшталт теж добре відомої нам М777. Тож ініціативна спроба фірми Mandus Group створити нову 105-мм польову артисистему вигладала досить авантюрно. Але творці «Хокая» поставили мету створити систему, значно універсальнішу за гаубицю – вона позиціонувалась як заміна не тільки старим 105-мм гаубицям, але й 120-мм мінометам і 106-мм безвідкатним гарматам. Система мала стати універсальною за носієм: вона могла б монтуватись на різних колісних і гусеничних шасі, катерах/кораблях, залізничних(!) носіях, ба, навіть літаках (тут, ймовірно, малась на увазі заміна гаубиць М102 на літаках АС-130). Звичайно, передбачався і традиційний причіпний варіант. Реалізувати таку універсальність збирались за рахунок модульності конструкції, яка дозволяла, наприклад, використовувати стволи різної довжини. Але головною родзинкою стала система «м’якого відкату» (Soft Recoil), яка дозволила зробити лафет наполовину легшим, ніж для систем традиційної конструкції.


 

Перші презентації «Хокая» з’явились ще у 2011 р., однак система й досі лишається на стадії прототипів – і передача одного з них для випробувань в Україні може бути маркетинговим кроком, спрямованим на завоювання нових ринків. У нинішній конфігурації, відомій як 2-CT Hawkeye MHS (Mobile Howitzer System), артилерійська частина М20 зі стволом завдовжки 27 калібрів монтується на шасі легкого автомобіля HMMWV M1152. Тому ця установка позиціонується як спільна розробка AM General (шасі) й Mandus Group (артилерійська частина).


 

В підсумку вийшла дуже компактна САУ масою лише 4,4 тонни. Довжина її становить близько 5 м, ширина – 2,4 м, висота в похідному положенні – 2,3 м. Стійкість платформи при стрільбі забезпечують чотири гідравлічні стабілізатори. Забезпечується наведення по горизонталі 180˚ (за необхідності 360˚), по вертикалі від –5 до +72 градусів. Розрахунок складається з чотирьох осіб, але за потребою вести вогонь можуть й дві людини.


 

Система управління вогнем складається з оптичного телескопічного прицілу M137A2 та цифрової системи MG 9000, до складу якої входить інерціальна навігаційна система LN-270 від Northrop Grumman, камера наведення прямого вогню DFS-02 від Sekai Electronics, Inc, GPS-антена S67-1575-76 від Sensor Systems Inc, радар виміру початкової швидкості Weibul Scientific і дисплейний блок навідника від Mandus.

 

Гаубиця веде вогонь напівунітарними пострілами американського стандарту – такого ж, який використовується в гаубиці М119 (а своїм корінням сягає ще М101М101). Дальність стрільби звичайним снарядом сягає 11,6 км, активно-реактивним – 15,1 км. Практична швидкострільність становить 8 постр./хв в перші три хвилини після відкриття вогню і 3 постр./хв – при тривалому веденні вогню.

 

Тепер про недоліки. Як часто буває, вони є продовженням переваг, в цьому – компактності. На шасі М1152 не вдалось розмістити ані повного розрахунку «Хокая» (кабіна лише двомісна), ані боєкомплекту. Для транспортування цього потрібен другий автомобіль – а це вкрай невигідно з тактичної точки зору. У разі адаптації «Хокая» до потреб ЗС України варто було б знехтувати вимогами аеромобільності, взявши більш важке і містке шасі (наприклад, двовісну «Татру»), яке б дозволило розмістити повний розрахунок і сякий-такий боєкомплект (хоча б на два-три десятки пострілів).

 

Прототип САУ 2-CT Hawkeye MHS влітку 2019 р. випробовувався під час навчань Національної гвардії США в штаті Мічиган. У 2021 р. армія США замовила два екземпляри для випробувань, але серійних замовлень на «Хокай» досі отримати не вдалось.


 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Міномет М-240

Самохідний міномет: корейський підхід