Погляньте, Шура, що можна зробити зі звичайної швейної машинки Зінгера...

 

Цікаво, що ви подумали, коли вперше поглянули на це фото? У мене перша думка була - ган-трак часів війни у В'єтнамі. Ага, якраз - це південнокорейська САУ К105А1, причому досить нова - навіть новіша за добре знану К9. Проєктування САУ почалось в 2009 р., а перша демонстрація прототипа відбулась 22 вересня 2011 р. У 2013 р. міністерство оборони Республіки Корея оголосило про плани закупівлі 850(!) таких САУ, а в середині 2018 р. з'явилась інформація про виділення коштів на закупівлю першої партії. Однак з того часу жодних новин про К105А1 не було.

По суті, К105А1 - це комбінація кількох не нових елементів. Шасі - вантажівка "Кіа" КМ500 з шестициліндровим дизелем "Хюндай" потужністю 199 кВт і п'ятиступінчатою механічною коробкою передач. На неї встановили 105-мм гаубицю М101А1, причому власне в оригінальному американському варіанті зі стволом завдовжки 22 калібри, а не модернізовану корейську з 38-каліберним стволом. До цього додали комбіновану супутниково-інерційну навігаційну систему і систему управління вогнем, похідну від тієї, що застосовується на САУ К9, Боєкомплект складається з 60 снарядів, а додатковим озброєнням є 12,7-мм кулемет К6 - корейська копія М2НВ. Важить САУ немало - 18 тонн. Розрахунок складається з п'яти осіб

Цікавим нововведенням є електродистанційна система наведення гармати в горизонтальній і вертикальній площині - за допомогою електромоторів. Управляє нею навідник - джойстиком.

К105А1 має непогану швидкострільність - до 10 пострілів на хвилину (максимальна тривала швидкострільність - 3 постріли на хвилину, причому без обмеження тривалості ведення вогню). Час, потрібний на зайняття позиції і відкриття вогню, не перевищує однієї хвилини (для буксируваного варіанту - 4,5 хв), а "змотатись"з позиції САУ може за 30 секунд.

Ось така собі комбінація старого і нового - ще один представник у дуже різнобарвній родині TMG...

P.S. Ось таке цікаве фото спливло - батарея К105А1 в ролі салютних гармат під час церемонії інавгурації президента Республіки Корея. Досі не траплялись мені випадки використання САУ (хай навіть і TMG) для таких церемоніальних заходів.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки J
https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід