САУ з Колумбії

 Концепція TMG (Truck Mounted Gun)* значно знизила "поріг для входження" у клуб виробників самохідних артилерійських установок. Власні САУ створюють В'єтнам, Судан та низка інших країн далеко не "першого світу". З'явилась власна самохідка і в Колумбії.

Назагал все дуже просто. Беремо стандартну армійську п'ятитонну вантажівку М923. На платформу встановлюємо французьку 105-мм гаубицю LG 1 Mk3 (ця модифікація гаубиці, до речі, має власний балістичний комп'ютер BACARA).
Обшиваємо все бронею. Не забуваємо про гідравлічні опори для фіксації на позиції.
Вуаля - САУ Joya SAA-1 готова! Важить вона десь 11 тонн. Дальність стрільби сягає 18 км, швидкострільність - 12 пострілів на хвилину.
Досить цікавим рішенням є велика площа бронювання - назагал нетипова для TMG. Враховуючи колумбійські реалії, я б сказав, що ця броня має захищати САУ не на позиції, а під час маршу - від усіляких гверильяс. Але кабіна водія, наскульки можу судити, не броньована...

Нинішній статус проєкту невідомий. Прототип випробовувався у 2016-17 рр. Деякі джерела пишуть, що на озброєння сухопутних військ Колумбії надійшли шість САУ Joya SAA-1. Цілком можливо - враховуючи, що ця країна придбала 20 гаубиць LG 1 Mk3. Але фото стройових самохідок мені не траплялись.

* кому цікаво - може подивитись трохи детальніше тут (с. 228) і тут

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід