Артилерія Болгарії: сучасний стан

Артилерійські частини сухопутних військ Болгарії зараз користуються виключно спадком часів Першої холодної війни - скромні фінансові можливості країни не дозволяють оновити артилерію, головні зусилля спрямовуються на отримання легкої бронетехніки та MRAPів, необхідних для миротворчих місій. Поряд з тим, Болгарія, на відміну від Польщі, Чехії та Словаччини, не списала свої тактичні ракетні комплекси "Точка".
Вісім пускових установок комплексу "Точка" перебувають на озброєнні ракетного дивізіону 4-го артполку, дислокованого в Асеновграді.
4-й артполк є частиною РГК і, крім дивізіону "Точок", включає дивізіон РСЗВ БМ-21 "Град"...
...а також дивізіон 152-мм гаубиць Д-20.
Тягачами для останніх слугують чехословацькі "Татри" 815.

 В складі сухопутних військ є дві механізовані бригади - 2-га в Старій Загорі і 61-ша в Карлово, а в них - по дивізіону "Гвоздик" (відповідно, 20-й і 61-й). "Гвоздики" виготовлялись в Болгарії за ліцензією (випущено понад півтисячі екземплярів).
Виготовлялись в Болгарії і МТ-ЛБ. У 1981 р. на базі цього тягача болгари створили власний варіант 120-мм самохідного міномета - В1.10 "Тунджа". Сухопутні війська використовують і легкі міномети власного виробництва - 60-мм М6-211 і 81-мм М8.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...