Самохідний міномет: корейський підхід

 


Опублікований кілька днів тому матеріал, в якому я критично відгукнувся про новий словацький «сарай на колесах» - самохідний міномет АМ120 – викликав несподівано жваву дискусію. Думки, як годиться, розділились полярно: з одного боку – «ммм, яка ласа ціль для дроновода!», з іншого – «ви нічо не шарите, класна машина!». Я схиляюсь до першої думки – все ж кращими в наших умовах будуть компактніші самохідні міномети. І ось новини принесли гарний приклад на користь моєї точки зору...

 

20 лютого цього року Агенство оборонного розвитку Республіки Корея видало фірмі SNT Dynamics контракт вартістю 16 млн доларів США на розробку нового самохідного міномета для морської піхоти. Прототип має бути готовий до 31 липня 2026 р., і в разі успішних випробувань новий самохідний міномет замінить старі 107-мм возимі міномети КМ30. Потенційний обсяг замовлень (у тому випадку, якщо до морської піхоти підключаться ще й сухопутні війська) може сягнути 200 екземплярів.

 

Технічне завдання передбачає поєднання двох готових елементів – мінометної системи КМ120 Skyfall фірми SNT Dynamics і шасі легкого броньовика KLTV Raycolt фірми Kia Motors. Що цікаво – такий прототип вже демонструвався на виставці у вересні 2022 р. Тобто, реалізація нинішнього контракту потребуватиме лише «допиляти» машину.

 


Система КМ120 вже використовується на самохідному мінометі KSM120 (на гусеничному броньованому шасі родини К200). Це 120-мм нарізний казнозарядний міномет з напівавтоматичним заряджанням і максимальною швидкострільністю 10 постр./хв. Змонтований він на поворотній платформі, яка забезпечує круговий горизонтальний обстріл. Діапазон кутів піднесення – від +45 до +70°. Важить мінометний модуль 1400 кг. Стійкість на вогневій позиції забезпечують висувні опори. Дальність стрільби звичайною міною сягає 8 км, а активно-реактивною – 13 км. Машина має бути обладнана комп’ютеризованою системою управління вогнем, а її екіпаж складатиметься з трьох осіб – водія, командира/оператора і заряджальника.

 

Як на мене, в корейців має вийти непоганий самохідний міномет батальйонної ланки. Єдиний недолік, який наразі бачу в цій конструкції – це, вочевидь, невеликий боєкомплект.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"