Crossbow - новий баштовий мінометний модуль

 


В арміях світу зараз співіснують найрізноманітніші концепції самохідних мінометів - від простих транспортерів, пристосованих до ведення вогню з мінометів, які на них перевозяться, до досить просунутих і високотехнологічних баштових модулів. До найновіших представників останнього класу належить модуль Crossbow ізраїльської фірми Elbit.

 

Проєкт Crossbow вперше був оприлюднений в січні 2023 р. Це безекіпажна автономна башта, в якій встановлений 120-мм казнозарядний міномет зі стволом завдовжки 25 калібрів (3 м). Міномет може вести вогонь як звичайними мінами, так і керованими Iron Sting. Максимальна дальність вогню становить 10 км, а швидкострільність – 10 постр./хв (в першу хвилину після відкриття вогню – 16 постр./хв; рекомендована тривала швидкострільність – 6 постр./хв). Готовий до стрільби боєзапас становить 28 мін. Горизонтальний обстріл Crossbow – 360°, діапазон кутів вертикального наведення становить від -3 до +87° – тобто, теоретично він може вести вогонь прямим наведенням. Цікавою рисою модуля є можливість встановлення додаткового озброєння – 12,7-мм кулемета М2НВ – праворуч від основного.

 


Система Crossbow повністю автоматизована, завдяки чому нею може дистанційно керувати одна людина (хоч для обслуговування потрібні дві, плюс водій машини, на якій встановлений міномет). Комп’ютеризована система управління вогнем дозволяє відкрити вогонь через 30 с після отримання команди і стріляти в режимі MRSI (псевдозалп – одночасне влучання в ціль кількох мін, випущених одним мінометом).

 

В базовому варіанті броньовий захист башти Crossbow відповідає рівню 1 стандарту STANAG 4569 – тобто, захищає від 5,56-мм і 7,62-мм куль з відстані 30 м. У такій комплектації модуль важить 2,2 тонни. За бажанням замовника можна довести захищеність до рівня 4 того ж стандарту – тобто, захист від 14,5-мм бронебійних куль з дистанції 200 м. При цьому маса зростає лише до 3,2 т – порівняйте з 5,5 т у словацького модуля АМ120. Це дозволяє монтувати Crossbow на достатньо легкі шасі.

 


Crossbow пропонується для встановлення на БТР Boxer. Однак два замовники, які наразі обрали цю систему, монтвуватимуть її на інших шасі. Армія оборони Ізраїлю обрала досить оригінальне рішення – контейнеризований варіант на шасі вантажівки Oshkosh FMTV. Постачання має початись вже цього року. А ось австрійське міністерство оборони обрало більш традиційний варіант шасі – тривісний БТР Pandur 6x6 EVO. Замовлення на 225 таких бронетранспортерів оформили в лютому цього року, але скільки з них виготовлять у варіанті самохідного міномета – наразі не оголошувалось.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід