"Гвоздика" на "Старі"


 Як я вже згадував, основу артилерійського парку Війська Польського з 80-х років минулого століття становлять 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика". Такі самохідки з 1984 р. масово випускались в Польщі на заводі "Гута Стальова Воля" (тому самому, який зараз випускає "Краби"). Паралельно з САУ в польщі налагодили й випуск устаткування для навчальних класів, планувалось також налагодити випуск "Гвоздик без броні" - навчальних стендів, які включали майже повний комплект устаткування 2С1, змонтований у трубчастному каркасі, який за своїми обрисами нагадував реальну САУ.

Але амбіції польських інженерів йшли значно далі. Вони вирішили створити комплексний тренажер для навчання артилеристів на місцевості. Комплектну башту "Гвоздики" встановили на циліндричному цоколі, який імітував корпусну частину бойового відділення. Все це змонтували на автомобілі "Стар 266".

Тренажер "Гвоздики" забезпечував тренування артилеристів в умовах, наближених до реальних, із застосуванням штатного спостережно-прицільного обладнання, вдень і вночі, за різних атмосферних умов. Але... особливої потреби в такому тренажері не було. Якби це був тренажер танка чи БМП, які ведуть вогонь в русі - інша справа. Самохідки ж стріляють з нерухомого положення, з закритих позицій. Тобто, для тренувань їхніх екіпажів цілком можна було обійтись стаціонарними тренажерами.

Скільки виготовили автомобільних тренажерів "Гвоздики" - невідомо, думаю, не більше, ніж півдесятка.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Велика дурниця: самохідний міномет АМ120

Український "Пат"

Самохідний міномет: корейський підхід