Польський снаряд з українським родоводом


 APR 155 - польський 155-мм керований снаряд з напівактивною лазерною системою наведення. Виріс він з українського "Квітника" і пройшов довгу еволюцію (зрештою, вона ще триває). Перші стрільби APR 155 пройшли ще у 2014 р. В них використовувались снаряди українського складання з головкою самонаведення, пристосованою до роботи з радянським лазерним приладом 1Д15. 2016 р. пройшли перші стрільби снарядів, змонтованих в Польщі, але в основному з українських комплектуючих і з українською ГСН, але пристосованою для роботи з польським приладом LPC-1.

У 2017 р. польський науково-виробничий центр "Телесистем-Меско" завершив створення власної цифрової репрограмованої ГСН. Ця ГСН успіщно пройшла в Україні випробування на стійкість до перевантажень (під час пострілу з початковою швидкістю 600 м/с перевантаження сягають 10000 g). Також в Україні відбулись перші стрільби снарядами з польською електронікою.

Восени 2018 р. почались випробування APR 155 з польською електронікою на польських полігонах. До того часу поляки локалізували виробництво основних компонентів снаряда: твердопаливного двигуна, приводів керування та осколково-фугасної бойової частини (щоправда, досі усі стрільби проходили з використанням телеметричних снарядів, без бойової частини). Для стрільб використовувались стандатрні модульні метальні заряди польського виробництва.

Стрільбові випробування тривали упродовж 2019-2020 рр. Вони проводились на полігоні Нова Демба на дальність до 15 км (хоча паспортна дальність APR 155 сягає 20 км). Після перерви, викликаної пандемією, випробування відновились у червні 2021 р. Цього разу перевірили сумісність APR 155 з прицільно-пусковим пристроєм CLU-P від ПТРК "Пірат" (до речі, цей польський комплекс теж має українське коріння - треба буде і про нього розповісти ;) ).

Досі під час стрільб в Україні й Польщі вистріляли близько 40 снарядів APR 155. Удосконалення цього боєприпаса триває. В найближчих планах - остаточна "полонізація" (заміна останніх імпортних комплектуючих польськими) та проведення випробувань на максимальну дальність (20 км).

Оновлення від 28.08.2022

Поляки опублікували деякі нові подробиці щодо програми APR 155. У 2009 р. в Польщі пройшли демонстраційні стрільби "Квітника". Поляки надали САУ "Дана", а українці - два снаряди, прилад 1Д15 і підготовлений розрахунок. Результати виявились неоднозначними: з одного боку, точність влучання була суттєво вищою, ніж при стрільбі некерованими снарядами, з іншого - відхилення становило кілька метрів замість заявленого 1 м.

Угода про спільну розробку снаряда була укладена 19 квітня 2012 р. Українська сторона в особі НВК "Прогрес" з Ніжина відповідала за розробку снаряда (в кооперації з польськими підприємствами), польська - за створення лазерного підсвітлювача (єдиного для 155-мм снаряда і 120-мм керованої міни, яку планувалось створити спільно з ізраїльськими фірмами) і проведення випробувань.

Спроби переробити 152-мм "Квітник" в 155-мм "Квітник-Е" були не надто вдалими. Річ у тім, що тиск у каналі ствола 52-каліберного  “Краба”вищий, ніж у 47-каліберної "Мсти" (не кажучи вже про 28-каліберну "Акацію") - різниця у прискоренні сягала тисяч g. Механіка стабілізатора і піротехнічні елементи снаряду не витримували таких перевантажень і виходили з ладу. Довелось все перераховувати, заодно опримізувавши аеродинаміку снаряду і розподіл мас. Це все затягнуло процес створення снаряду, але результат виявився відмінним. Наприклад, 18 листопада 2016 р. під час стрільб двома снарядами на дальність 15500 м (максимальну допустиму на полігоні Нова Демба) при сильному вітрі (12-14,5 м/с) відхилення від точки прицілювання склало 0,3 і 0,6 м. Останні ж за часом стрільби пройшли 6 червня 2022 р. на максимальну дальність - точніше, 19912 м. За їх результатами снаряд визнали готовим до серійного виробництва.

Еволюція APR 155 триває. Зараз ставиться завдання збільшити максимальну дальність стрільби до 30 км, що вимагатиме змін в алгоритмах управління і додаткових досліджень стійкості до перевантажень (адже початкова швидкість снаряда зросте). Розробники стверджують, що впораються з цими завданнями упродовж двох років.


Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...