Шестидюймова "Єва"

Одним з найбільш відомих продуктів чехословацького оборонпрому була САУ "Дана" - 152-мм артсистема на колісному шассі, розтиражована у 1977-89 рр. у 672 екземплярах. Її конструкція еволюціонувала у несерійну САУ "Ондава" того ж калібру, а пізніше - у "Зузану". Остання була створена вже у незалежній Словаччині фірмою "Конструкта Дефенс" і відповідала НАТОвським стандартам (калібр 155 мм, довжина ствола 45 калібрів, об'єм зарядної камери 23 л).  Виготовили 28 таких артсистем - 16 для армії Словаччини і 12 для Кіпру. Зараз армія Словаччини замовила САУ "Зузана 2" з 52-каліберними стволами (детальніше про словацьку артилерію - тут).
Усі похідні "Дани" є досить важкими артсистемами з броньованими баштами. Однак останнім часом на ринку озброєнь зростає попит на легші САУ класу TMG (Truck Mounted Gun), які не поступаються класичним самохідкам за вогневою потужністю, але є аеротранспортабельними. Йдучи назустріч цим вимогам, словацькі фахівці створили САУ "Єва". Завдяки використанню готових технічних рішень самохідка була виготовлена у дуже стислий термін - проектування почалось влітку 2014 р., а прототип продемонстрували навесні 2015-го.
Основним елементом "Єви" є рама з артилерійською частиною від "Зузани 2", але зменшеною з 20 до 12 снарядів місткістю механізму заряджання (в контейнерах за кабіною міститься ще 12 снарядів і зарядів). Максимальна дальність стрільби сягає 41,5 км, мінімальна становить 5 км. Кут горизонтального наведення - по 60 градусів вправо і вліво, але ведення вогню можливе лише в діапазоні по 40 градусів в обидва боки. Діапазон кутів вертикального наведення - від -3,5 до +70 градусів. САУ обладнана оптоелектронним прицільним блоком "Сафран" СМ3 MR.
Перший варіант "Єви" використовує тривісне повнопривідне шасі "Татра" 815-7 6х6.1R з броньованою кабіною від модернізованої РСЗВ RM-70 "Модулар" (про неї - у вищезгаданій статті). Розрахунок САУ складається з трьох осіб. Власна маса "Єви" становить 20,2 т, бойова - 22 т. САУ може транспортуватись літаком "Супер Геркулес".
 У серпні 2017 р. з'явився другий прототип "Єви" - на чотиривісному шасі "Татра" 815-7 8х8.1R з двигуном потужністю 408 к.с. Бойова маса САУ зросла до 28 т, натомість покращились її ходові якості на пересіченій місцевості. Ще одним нововведенням стала допоміжна силова установка - дизель "Ломбардіні" потужністю 30,8 кВт.
 "Єва" на чотиривісному шасі має довжину в похідному положенні 11,5 м, висоту 3,28 м, ширину 2,7 м. Вона може транспортуватись літаками, але класу, не нижчого, ніж А400М.
Конструкція шасі дозволяє вести вогонь у повному діапазоні кутів горизонтального наведення - по 60 градусів в кожен бік. Кут піднесення збільшений до 75 градусів. САУ може стріляти як в автоматичному режимі (допускається до 5 пострілів у першу хвилину і 13 - за три хвилини), так і в ручному (два постріли за хвилину).
Поза сумнівом, "Єва" є цікавою системою, але про замовлення на цю САУ нічого не відомо. Виробник декларує можливість монтажу рами з артилерійською частиною на шасі інших марок, а також конфігурування систем управління вогнем відповідно до вимог замовників.

Оновлення від 14.03.2021
 Кілька нових цікавих фото чотиривісної "Єви"
САУ в похідному положенні. Артилерійська частина закрита тентом.

САУ на позиції - ствол повернутий на максимальний кут ліворуч, встановлений на мінімальний кут піднесення.

Артилерійська частина, вигляд ззаду. Магазини відкриті: ліворуч - для зарядів, праворуч - длся снарядів.

САУ в бойовому положенні, вигляд ззаду.
Оновлення від 01.07.2023

Розробник "Єви" - фірма "Конштрукта Дефенс" - підписала меморандум про співробітництво з Краматорським заводом важкого верстатобудування про спільну розробку 155-мм САУ на основі конструкції "Єви". Можливо, йдеться про передачу технології виробництва цієї САУ в Україну? А що тоді буде з "Богданою"?

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Український "Пат"

NASAMS - для Норвегії, для світу і для України

Артилерія бундесверу: сумний стан, туманні перспективи...